Homemade Stockholm

Chokladkolapaj

Föregående Nästa
DV CHOKLAD !4714 web.jpg
Sugen på något riktigt gott?! Denna chokladkolapajen är från nr 2 av Damernas Värld. I det numret gjorde jag ett chokladjobb och här får ni receptet på chokladkolapajen! Choklad är ju ett väldigt tacksamt tema så ni kommer få fler härliga chokladrecept från det jobbet framöver. Men som sagt, först ut är min favorit chokladkolapajen! Varsågoda! Den underbara bilder är tagen av Andy Prhat

Ingredienser

  • Deg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 3 msk kakao
  • 125 g smör
  • 1 st äggula
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 125 g smör
  • 3 dl ljus sirap
  • 3 dl muscovadosocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 st ägg
  • 100 g mandlar grovt hackade
  • Topping:
  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 0,5 dl kanderade nötter
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här:

1. Pajskal: Lägg samtliga ingredienser i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en deg.


2.Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper, (cirka 3 millimeter tjock). Lyft över degen till en pajform. Skär bort överbliven deg. Frys pajskalet i ungefär en timme.


3. Fyllning: Lägg alla ingredienser utom mandlarna och äggen i en kastrull. Koka upp och sjuda några minuter, dra av från plattan och låt svalna.


4. Rör ner de grovhackade mandlarna och de lätt vispade äggen i kolasmeten och häll i den kalla pajformen. Grädda i 175 grader i 35 minuter eller tills pajen stannat. Låt svalna helt.


5. Smält chokladen i ett vatten-bad och smält sedan i smöret. Låt svalna lite så det tjocknar och bred på kakan. Strö över kanderade nötter och flingsalt. Servera med grädde eller vaniljglass.


 


Foto: Andy Prhat


Tips

Byt ut mandlarna mot pecannötter eller pistage!