Ingredienser
- Deg:
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl florsocker
- 3 msk kakao
- 125 g smör
- 1 st äggula
- 1 msk vatten
- 1 tsk salt
- Fyllning:
- 125 g smör
- 3 dl ljus sirap
- 3 dl muscovadosocker
- 2 msk vetemjöl
- 1 krm salt
- 2 st ägg
- 100 g mandlar grovt hackade
- Topping:
- 100 g mörk choklad
- 50 g smör
- 0,5 dl kanderade nötter
- 2 tsk flingsalt
Gör så här:
1. Pajskal: Lägg samtliga ingredienser i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en deg.
2.Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper, (cirka 3 millimeter tjock). Lyft över degen till en pajform. Skär bort överbliven deg. Frys pajskalet i ungefär en timme.
3. Fyllning: Lägg alla ingredienser utom mandlarna och äggen i en kastrull. Koka upp och sjuda några minuter, dra av från plattan och låt svalna.
4. Rör ner de grovhackade mandlarna och de lätt vispade äggen i kolasmeten och häll i den kalla pajformen. Grädda i 175 grader i 35 minuter eller tills pajen stannat. Låt svalna helt.
5. Smält chokladen i ett vatten-bad och smält sedan i smöret. Låt svalna lite så det tjocknar och bred på kakan. Strö över kanderade nötter och flingsalt. Servera med grädde eller vaniljglass.
Foto: Andy Prhat
Tips
Byt ut mandlarna mot pecannötter eller pistage!