Homemade Stockholm

Höstens godaste äppelpaj!

Föregående Nästa
godaste äppelpajen web.jpg
Alla älskar äppelpaj och ingen blir någonsin besviken på äppelpaj med vaniljsås. kör ett säkert kort på nästa fika eller middagsbjudning! Mums mums!

Ingredienser

  • Deg:
  • 330 g Vetemjöl
  • 100 g florsocker
  • 100 g smör
  • 2 st äggulor
  • 1 msk vatten
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 4 st äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk kanel
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 0,5 dl mandel
  • 3 st ägg
  • 2 dl yoghurt
  • 1 dl creamcheese
  • 100 g mandelmassa, riven
  • 1 dl strösocker
  • Topping:
  • 1 st vaniljstång
  • 5,5 dl mjölk
  • 100 g äggula
  • 100 g strösocker
  • 20 g maizena
  • 20 g smör
  • 0,5 dl grädde

Gör så här:

Pajdeg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, kavla ut på ett bakplåtspapper med lite florsocker. Vänd pajskalet över pajformen och tryck ut det i formen. Ställ i frysen ev kylen.


Fyllning: Mortla kardemummakärnorna och blanda med kanel och socker. Kärna ur och skär äpplena i skivor. Blanda kanelblandningen med äpplena och stek dem lätt i en stekpanna. Då kommer smakerna fram bättre och dom släpper lite vatten.
Blanda resten av ingredienserna i en bunke och fyll sen det kylda pajskalet 2/3 och lägg i äppelskivorna, nötterna och ev. några blåbär. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 min tills pajen stannat och är gyllenbrun.


Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången för maximal smak. Låt stå och dra 10 minuter. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila ner vaniljmjölken i äggulorna.
Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktig upp krämen under ständig vispning och låt koka ordentligt i 1 minut. Låt svalna. Vispa ev upp krämen med lite mjölk eller grädde för att få den lösare.