Ingredienser
- Deg:
- 330 g Vetemjöl
- 100 g florsocker
- 100 g smör
- 2 st äggulor
- 1 msk vatten
- 1 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 4 st äpplen
- 2 msk strösocker
- 2 msk kanel
- 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
- 0,5 dl mandel
- 3 st ägg
- 2 dl yoghurt
- 1 dl creamcheese
- 100 g mandelmassa, riven
- 1 dl strösocker
- Topping:
- 1 st vaniljstång
- 5,5 dl mjölk
- 100 g äggula
- 100 g strösocker
- 20 g maizena
- 20 g smör
- 0,5 dl grädde
Gör så här:
Pajdeg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, kavla ut på ett bakplåtspapper med lite florsocker. Vänd pajskalet över pajformen och tryck ut det i formen. Ställ i frysen ev kylen.
Fyllning: Mortla kardemummakärnorna och blanda med kanel och socker. Kärna ur och skär äpplena i skivor. Blanda kanelblandningen med äpplena och stek dem lätt i en stekpanna. Då kommer smakerna fram bättre och dom släpper lite vatten.
Blanda resten av ingredienserna i en bunke och fyll sen det kylda pajskalet 2/3 och lägg i äppelskivorna, nötterna och ev. några blåbär. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 min tills pajen stannat och är gyllenbrun.
Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången för maximal smak. Låt stå och dra 10 minuter. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila ner vaniljmjölken i äggulorna.
Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktig upp krämen under ständig vispning och låt koka ordentligt i 1 minut. Låt svalna. Vispa ev upp krämen med lite mjölk eller grädde för att få den lösare.