Homemade Stockholm

Äppelmazariner med rommarinerade äpplen

Föregående Nästa
apple mazarin recipe.jpg
Mazariner är ett underbart litet bakverk som man kan smaksätta med i princip vad som helst. Här har jag smaksatt med äpplen och stroh rom som jag samarbetade med under romkryssningen. Stroh rom har en vaniljton som är jättegod till just bakverk.

Ingredienser

  • Botten:
  • 125 g kallt smör
  • 1 dl florsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 st äggula
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning 1:
  • 3 st äpplen
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl stroh rom
  • 0,5 dl vatten
  • Fyllning 2:
  • 250 g mandelmassa
  • 75 g smör
  • 2 st ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 msk stroh rom
  • Tillbehör:
  • 3 dl grädde
  • 1 msk stroh rom
  • Topping:
  • 0,5 dl florsocker

Gör så här:

Ugn: 175º
1. Skiva äpplena i 3-4 mm tjocka skivor. Koka upp rom, vatten och socker. Lägg i äpplena och låt sjuda i  ett par minuter. Dra av plattan och låt äpplena marineras i lagen så länge som möjligt.
2. Hacka ihop mjöl, florsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev. 1 msk kallt vatten om degen inte går ihop. Förvara i kylen ca 30 min.
3. Klä formarna med deg.
4. Mixa mandelmassan med smör. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda i vaniljsocker och fördela smeten i formarna. Lägg i två skivor romäpplen. Grädda i  mitten av ugnen i 15-20 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna och ta ur formarna. Pudra med lite florsocker innan servering.
5. Vispa grädden med romen och
servera mazarinen med en klick romgrädde.