Hemmakocken

Torskrygg med svartkål, svamp, bacon och rotgrönsaker

Föregående Nästa
IMG_4250.JPG
Hittade två fina bitar torskrygg i frysen häromdagen och försökte med vad jag hade hemma få ihop en lite lyxigare helgmiddag. Resultatet blev en egen variant på ett recept jag läste tidigare i somras och inte kunnat glömma. Det blev en hit, även hos barnen som åt bra, mycket tack vare favoriter som bacon och svartkål!

Ingredienser

  • 300 g Torskrygg
  • 0,5 förpackning(ar) Svartkål
  • 2 förpackning(ar) Bacon
  • 300 g Championjoner
  • (motsvarande 1 förpackning)
  • 500 g Rotgrönsaker du har hemma - kan vara morötter, palsternacka, rotselleri etc.
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 50 g Skirat smör
  • Salt, peppar och slutligen smör till stekning.

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 gr.


Tina fryst torsk i god tid innan, gärna i kylskåp över natten. Ta fram fisken ur sin förpackning och lägg på en tallrik med hushållspapper, så den får rinna av en stund innan tillagning. Passa på att salta och peppra fisken på en gång.


Skala och hacka rotgrönsakerna, och lägg i en ugnssäker form med salt och peppar, samt en skvätt olja eller smör. In med formen i ugnen och låt gå klart.


Rensa svartkålen från stjälkar och skölj av bladen ordentligt. Skär upp till mindre behändiga bitar. Skölj och rensa svampen från eventuella jordrester och dela sedan i mindre bitar för en trevligare presentation.


Stek svampen i rikligt med smör tillsammans med 2 pressade vitlöksklyftor i en het stekpanna. Lägg åt sidan då svampen fortfarande har kvar en del av sin spänst. Under tiden som svampen steker så tar man fram bacon och skär upp till mindre bitar.
Lägg i allt bacon i samma stekpanna som svampen så smakerna tas till vara. När baconet sedan är halvvägs till att bli klart så lägger man i den redan steka svampen samt den skivade svartkålen. Blanda runt noggrant. Dra därefter ner rejält på värmen och kanske till och med dra stekpannan åt sidan så ingenting bränns vid. 


Stek till sist torsken i mycket smör i en varm stekpanna och vänd bitarna försiktigt. Servera fisk, svamp- och baconhacket och rotgrönsakerna med en aning skirat smör. 


Hoppas det skall smaka!

Tips

Prova gärna att dricka ett rött vin av druvan Pinot Noir till den här rätten, som i sig har tydliga och kraftiga smaker!