Ingredienser
- 150 g Torskrygg - 4 bitar
- Smör till stekning
- Rödvinssky;
- 3 msk Gul lök, finhackad
- 2 krm Grovmalen svartpeppar
- 2 msk Smör till stekning
- 2 dl Rött vin
- 2 dl Vatten
- 2 msk Koncentrerad grönsaksfond
- 50 g Smör för redning
- Mos med palsternacka och potatis;
- 400 g Palsternacka
- 400 g Potatis
- 100 g Smör, rumstempererat i bitar
- 1 dl Lätt cream fraiche
- 1 st Näve ruccola, grovhackad
- Salt och peppar
- Svampfräs;
- 100 g Champinjoner
- 100 g Rökt sidfläsk (el pancetta)
- 1 st Gul lök, grovt hackad
- 100 g Smör till stekning
Gör så här:
Börja med att göra rödvinsskyn. Hacka gul lök så fint som möjligt och fräs mjukt tillsammans med nymalen svartpeppar med en större klick smör. Tillsätt vatten, vin och buljong och reducera ner. Tillsätt sedan smöret bitvis under omrörning.
Ta fram fisken och låt rinna av på en bit papper på en tallrik.
Fortsätt sedan med moset. Skala potatis och palsternackor och skär i en aning mindre bitar (för att korta ner koktiden). Häll av vattnet och ställ åt sidan. Stöt igenom med en potatispress och tillsätt sedan cream fraîche, grovt hackad ruccola samt salt och peppar efter smak. Blanda runt med mjuka rörelser.
Vidare med svamphacket. Tärna gul lök, stekfläsk samt champinjoner. Fräs på ganska hög värme i en klick smör så alltsammans får fin färg.
Slutligen stek fisken på medelhög värme i mycket smör. Fisken skall vara genomstekt och ha en fin yta på bägge sidor, dock utan att förlora sin spänst.
Servera med moset i botten på tallriken, fisken på det och strö sedan över rikligt med svamphack.
Ringla till sist över rödvinsskyn.
Smaklig måltid!
Tips
Erfarenheten säger att det goda hacket med sidfläsk, svamp och lök går åt som smör i solsken. Gör gärna lite extra!
Dryckestips;
Prova gärna att dricka ett rött vin till, och då gärna en Pinot Noir. Om man inte gillar druvan, sikta då på ett lättare vin med lägre fyllighet och strävhet.