Hemmakocken

Moules Marinière med blåmögelost

Föregående Nästa
IMG_1284.JPG
Skaldjurstider! Det är så härligt att kunna njuta av skaldjur nu när mörkret smyger sig på. Vi firade födelsedag med moules marinière till middag, ackompanjerat av ett mousserande vin från norra Italien, vintage 1995. Så här gjorde vi;

Ingredienser

  • 2 paket Färska Blåmusslor
  • 0,5 st Färsk chili
  • 1 st Stor gul lök
  • 4 st Stora vitlöksklyftor
  • 3 dl Vitt vin
  • 250 g Blåmögelost
  • 1 knippe Färsk persilja

Gör så här:

Handla helst blåmusslorna samma dag.


 
1. Gå igenom musslorna och sortera bort de som är sönder och de som inte stänger sig när du knackar på dom.


2. Skölj av musslorna försiktigt och eventuellt borsta bort diverse beläggning med en grövre borste.


3. Hacka samman en gul lök, vitlök och chili i mindre bitar som passar till servering. Ta alltid 2 extra vitlöksklyftor när du tycker att du redan tagit i för mycket. 


4. Beroende på mängden musslor, värm upp en eller två traktörpannor (stekpannor med höga kanter), se till att du har passande lock till pannan. När pannan är varm går du i med smör och olja som snabbt följs av hacket med vitlök, gul lök och färsk chili.


5. När lök och chili har fått färg och mjuknat en aning häller man i vinet. 


6. Känn på doften hur den stickiga alkoholen kokar bort och därefter är det dags att lägga i musslorna, lägg på locket. 


7. Låt musslorna koka under lock ett par minuter. Rör försiktigt runt bland musslorna med en stor slev och koka sedan ett par minuter till. 


8. Ta bort pannan från spisen och strö över hackad persilja samt blåmögelost. Servera i en stor skål eller ett större fat tillsammans med vitlöksbröd.


Bon apetit.


 


 

Tips

Gott tillsammans med vitlöksbröd!