
Enkla och rena smaker.
Det pratas mycket om att laga enkel mat men som fortfarande ska vara läcker att äta och för den delen även servera.
Man kan då jobba med att hitta nya smakbryggor för att få en enkel rätt att bli ännu lite roligare. Jag serverade nyligen en enkel förrätt med matjessill med ett glas ekat Chardonnay. Härlig kombo!
Ingredienser
- 1 burk(ar) Matjessill
- 5 st Potatis, medelstora.
- 50 g Smör
- 2 msk Hackad gräslök
Gör så här:
1. Koka potatisen så den blir fast i sin konsistens. Ställ åt sidan och låt svalna.
2. Bryn smöret sakta så det inte riskerar att brännas. På slutet kan man gå i med en liten gnutta av spadet från sillburken för att få en härlig sälta.
3. Skär upp minst 2st fina bitar per potatis och lägg på tallrikarna. Ca 1,5 cm tjocka.
4. Placera en stor sillbit på respektive potatisbit.
5. Fördela över det brynta smöret. Snåla inte.
6. Strö över färsk hackad gräslök.
7. Servera sillen tillsammans med ett glas ekat Chardonnayvin från valfri region. Det brynta smöret och det ekade vinet, tycker jag, gifter sig alldeles fantastiskt.
Tips
Våga prova olika sillar till olika viner och se var du hittar din favorit! Passar bättre än vad man kan tro.