Hemmakocken

Lasange med fisk och skaldjur

Föregående Nästa
IMG_5960.JPG
En kalasgod lasange med havets läckerheter!

Ingredienser

  • 600 g skinn- och benfri laxfilé
  • 200 g Skalade räkor
  • 25 g smör till formen
  • 15 st lasangeplattor
  • 100 g riven ost till gratinering
  • Tomatsås
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk smör
  • 1 st burk hela tomater a 400 gr
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • salt och peppar
  • ostsås
  • 250 g riven ost
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk - grön eller röd
  • 2 st lagerblad
  • salt och peppar

Gör så här:

1. Börja med tomatsåsen. Skala och hacka vitlök och fräs i olivolja och smör en liten stund. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka lätt i 10-15 minuter. Mixa sedan med stav-mixer och smaka av med salt och peppar.


2. Sätt ugnen på 200 grader.


3. Fortsätt sedan med ostsåsen. Smält smöret i en kastrull och rör ned mjölet, en msk i taget och rör om kraftigt. Späd med mjölken allt eftersom och låt koka under omrörning tills den tjocknar. Lägg slutligen i riven ost och rör om. Salta och peppra, lägg i lagerbladen och ställ sedan åt sidan. 


4. Skär fisken i skivor eller tunnare bitar, samt skala räkorna.


5. Smörj en lagom stor ugnssäker form. Bred ut ett lager ostsås i botten på formen och lägg sedan över lasagneplattor. Glöm inte att först plocka ut lagerbladen. Varva sedan tomatsås, fisk, räkor, lasagneplattor och ostsås. Avsluta till sist med ett lager ostsås. Toppa med den rivna osten och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter.  


Servera gärna lasangen med en enkel sallad.

Tips

Vi testade lite olika viner till och fastnade för en fruktigare rosé med druvorna Pinot Noir och Zweigelt från Österrike.