Hemmakocken

Jordärtskockssoppa med det lilla extra

Föregående Nästa
save-new.jpg
En enkel men väldigt god soppa, perfekt till vardagen. Går snabbt att tillaga och samtidigt kan barnen äta sina grönsaker vid sidan av. Den extra touchen i soppan kommer från att man steker rotsakerna i smör och vitlök innan man slår på vätskan. Riktigt gott!

Ingredienser

  • 500 g Jordärtskockor
  • 3 st Lite större potatisar
  • 2 st Stora vitlöksklyftor
  • 1,5 msk Smör
  • 1 dl Vitt vin
  • 0,5 l Vatten
  • 2 st Hönsbuljongtärningar
  • 3 dl Vispgrädde
  • Salt för avsmakning
  • Ett par kvistar färsk timjan att garnera med

Gör så här:

Börja med att skala rotgrönsakerna och skär dom i mindre bitar (ju mindre desto kortare koktid).


Stek sedan bitarna i smöret tillsammans med vitlöksklyftorna, som kan vara antingen hackade eller pressade.


Efter ett par minuter slår man på vin och vatten och lägger sedan i buljongtärningarna.


Låt koka i ca 15 min eller tills bitarna av potatis och jordärtsskocka känns mjuka.


Ta kastrullen åt sidan och mixa med mixerstav tills soppan är slät och fin. Det gör ingenting om den upplevs tunnare än tänkt, då soppan skall reduceras ner. Rör sedan ner vispgrädden och koka upp.


Efter att soppan fått koka en liten stund och man är nöjd med konsistensen, smaka av med salt. Glöm inte att röra runt försiktigt då och då så att den inte bränns i botten.


Stek till sist skivor av parmaskinka i en mycket varm stekpanna, men var beredd att vända skivorna ofta, eller baka dom i ugnen på ett ark smörpapper i ett par minuter på 150 grader. 


Servera med några kvistar färsk timjan tillsammans med parmaskinka och en aning svartpeppar på toppen.


 


Läs även; 

Tips

Vill man ha en helt vegetarisk rätt så kan man ersätta skinkan med lite brödkrutonger! Gott!