Hemmakocken

Dubbelmarinerad fläskfilé

Föregående Nästa
IMG_2468.JPG
Det här är en favorit i vår familj som dyker upp på såväl högtider som födelsedagar och passar utmärkt på buffébordet.

Ingredienser

  • 1 st Fläskfilé
  • Smör
  • Salt och grovmalen vitpeppar
  • Marinad 1;
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 1 l Vatten
  • 1/4 dl grovt salt
  • 0,5 msk Grovmalen vitpeppar
  • 4st kvistar färsk rosmarin
  • Marinad 2;
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 1 st Citron
  • 1 dl Olivolja (efter smak)
  • 2 msk Finhackad rosmarin
  • Förslag på garnering; kapris, rivet citronskal och rosmarinblad

Gör så här:

Dagen före tillställningen;


Sätt ugnen på 175gr


Putsa köttet


Krydda fileerna med salt och peppar och bryn i rikligt med smör


Lägg över i en ugnssäker form


Använd stektermometer avsedd för ugn och ugnsstek tills tjockaste delen på filén har en innertemperatur på över 70 grader


Marinad 1 - Koka upp vatten, salt, rosmarinkvistar, vitlöksklyftor och grovt malen vitpeppar. Låt svalna.


Lägg köttet i marinaden i en skål alt. form så att köttet täcks av vätskan. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.


 


Samma dag;


Marinad 2 - Skala och finhacka vitlöken


Skala citronen, skär sedan skalet i strimlor


Koka upp lite vatten tillsammans med citronskalet, i ca 3min


Häll av vattnet och blanda med citronjuice, olivolja (efter smak), rosmarin, vitlök och grovmalen vitpeppar


Ta fram köttet och skär upp i skivor


Lägg köttet på ett fat med aning högre kant och häll över marinad nr 2 - låt stå i 2 timmar


Låt köttet bli rumsvarmt innan servering


Garnera och servera


Gott med;

Tips

Nu till påsk garnerade vi med citron, rosmarin och kapris - men prova gärna med egna favoritkryddor som ni tycker passar till receptet.