
Ingredienser
- 1 st Fläskfilé
- Smör
- Salt och grovmalen vitpeppar
- Marinad 1;
- 2 st Vitlöksklyftor
- 1 l Vatten
- 1/4 dl grovt salt
- 0,5 msk Grovmalen vitpeppar
- 4st kvistar färsk rosmarin
- Marinad 2;
- 1 st Vitlöksklyfta
- 1 st Citron
- 1 dl Olivolja (efter smak)
- 2 msk Finhackad rosmarin
- Förslag på garnering; kapris, rivet citronskal och rosmarinblad
Gör så här:
Dagen före tillställningen;
Sätt ugnen på 175gr
Putsa köttet
Krydda fileerna med salt och peppar och bryn i rikligt med smör
Lägg över i en ugnssäker form
Använd stektermometer avsedd för ugn och ugnsstek tills tjockaste delen på filén har en innertemperatur på över 70 grader
Marinad 1 - Koka upp vatten, salt, rosmarinkvistar, vitlöksklyftor och grovt malen vitpeppar. Låt svalna.
Lägg köttet i marinaden i en skål alt. form så att köttet täcks av vätskan. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.
Samma dag;
Marinad 2 - Skala och finhacka vitlöken
Skala citronen, skär sedan skalet i strimlor
Koka upp lite vatten tillsammans med citronskalet, i ca 3min
Häll av vattnet och blanda med citronjuice, olivolja (efter smak), rosmarin, vitlök och grovmalen vitpeppar
Ta fram köttet och skär upp i skivor
Lägg köttet på ett fat med aning högre kant och häll över marinad nr 2 - låt stå i 2 timmar
Låt köttet bli rumsvarmt innan servering
Garnera och servera
Gott med;
Tips
Nu till påsk garnerade vi med citron, rosmarin och kapris - men prova gärna med egna favoritkryddor som ni tycker passar till receptet.