Hemmakocken

Blåbärsglass med kardemumma och whisky

Föregående Nästa
CD09C5C4-B8E1-4DA1-9557-3C003292A8C0.jpeg
En härlig dessert för oss vuxna! Blåbärsglass med en touch av whisky och ett fantastiskt crunch med smak av kardemumma.

Ingredienser

  • 2 dl Blåbär
  • 20 g Smör
  • 1 tsk Kardemumma (malen)
  • 3 st Digestivekex
  • 3 st Äggulor
  • 1 dl Strösocker
  • 0,5 tsk Vaniljsocker
  • 1 msk Whisky (ej rökig)
  • 2 dl Vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.


1. Smält smöret. Smula sönder kexen i en bunke och blanda sedan i kardemumma och smör.


2. Strö ut "crunchet" på en plåt med bakplåtspapper.


3. Rosta i ugnen i ca 7 min och låt sedan stå framme och torka.


4. Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker till en porös smet. Tillsätt sedan whisky och blåbär.


5. Vispa grädden fast och vänd ner den i blåbärsblandningen. Häll blandningen i en form och ställ in i frysen i minst 6 timmar.


Ta fram glassen och låt den stå i kylskåp i ca 30 minuter innan det är dags för servering.


Servera glassen med rikligt av det rostade "crunchet", gärna tillsammans med en enkel blåbärssås och färsk mynta efter smak.

Tips

Vi strödde också över hackade maränger gjorda av äggvitan som blir över från receptet. Passade kanonbra till!