GastroVin/Studio Nian

Havets läckerhet.

Föregående Nästa
DSC_0104.JPG
rrr.jpg (1)
Ostron och Loire viner är som mig och ett par skidor, de två skall sitta ihop för att livet skall fungera till fullo. Denna gång tar vi oss en kallsup och ett riktigt gott ostron tillsammans med ett rysligt bra vin.

Beskrivning:

Ostron denna lilla pärla som så få förstår sig på men de som gör det vet hur gott det är med livets kalla vatten som så ett fint sätt rinner genom gommen om faller ned i strupen som en saltad kalkbrant. På vägen så tuggas det texturfulla ostronet, smakerna fyller min gom och hela havet befinner sig under min tunga.


För er som nu tycker att ostron är lyx, så håller jag med. Men håller inte med dem som står på stans finare schabrak och häller i sig skumpa och sväljer ostron hela. Töntar säger jag och njuter av ett vältuggat ostron som fått medge sig av all sin smakrikedom.


Till våra fina Speciale de Royale (Fr.) No:3 ostron så skall vi i ymniga klunkar förse oss med goda droppar från Loire och druvan Chenin blanc, 2014 Vouvray, Vielles Vignes, La Coulée d`Argent Sec. Ett vin som är toppen till ostron. Ser vi till Terroir så har vi mänger av kalk och stoff av fossila ämnen samt ostronskal. Något som bevisligen finns med i vinets kropp. Vinet är frisk och fräscht med läckra toner av ekfat och jästfällning. Smaken uppfyller alla krav som ett ostron vill ha så som lätt sälta, bra mineral och gärna ett storslaget avslut. Är och njut men lova att ge ostronen en chans att smaka, så var försiktig med alla konstigheter som Tabasco, Chili och soya. Ostron är elegant inte något som hör hemma med smakrika burgare eller rullad fisk i gröna skal.


”Vingårdarna, som uppgår till 20 hektar, ligger på dom bästa sluttningarna vid byn Rochecorbon. Man odlar och köper endast in druvan Chenin Blanc. Av de egna odlingarna är 30 procent äldre stockar, 60 procent mellan 10-25 år och 10 procent är från yngre stockar. Familjen Bourillon Dorláns har nu drivit företaget i tre generationer. Man kallar inte vinerna ekologiska eller biodynamiska men man försöker framställa sina produkter så naturligt som möjligt. Bland annat använder man krossade vinrankeskott istället för konstgödsel och man reducerar skördarna kraftigt för att få koncentration och karaktär åt vinerna. Man skördar ofta sist av alla. Domain Bourillon tillverkar både extremt torra och ädelsöta viner. ”


 


Länk till Monopolet.