GastroVin/Studio Nian

Vincent Carême Vouvray Le Peu Morier

Föregående Nästa
foodfolder-vouvray
DSC_0749.JPG
Likt en minnesvärd kräftskiva kommer vi att öppna upp kvällen med ett gäng havskräftor, helt ekologiskt hitcycklade från fiskarn, vi vill ju hålla oss till det mest miljövänliga som går.

Beskrivning:

Beställ vinet här 


Denna kväll bestämde vi oss att det får bära eller brista i valet om vart middagen skall serveras. Så vi väljer att sitta ute på altanen, den som vetter mot viken så vi kan se alla fina båtar. Enkelt och klart så står en bunke med kräftor och en skål med kräm, ett fat med citron och en del frasigt ny gillat bröd och väntar på oss. Tycker att vi hugger in med en gång, och nu ni.. Det skall sörplas och sugas mer än förr, därav så är det bättre att ha oss ute så vi inte klabbar ned sambons nyshoppade Hermes scarfar, det vore inte nådigt vilket liv det skulle bli.


I glaset får vi en riktig goding. 100 % av Chenin Blanc. Strålade klart och det glänser fina nyanser och den tidiga kvällens solstrålar skiner genom glaset och man kan tro att vinet är som kristall. Doften är nötig och det är lass av rostade spanska mandlar som fått gott med salt. Vinets mineraler är mer än påtagliga och får en att känna sig som blåsten mitt under Carolas uppträdande med ”fångad av en stormvind”. 


Vinet surfar vidare med min nos och det kommer fina vågor av elegant brödighet och en viss jäst ton. Smaken är komplex med en fin seglats över mitt gomsegel som fylls med honung, kanderade pekannötter och gråpäron. Ett vin som passar helt perfekt i denna stund. Lite för kallt kom viner från flaskan, men vi alla sitter och njuter runt bordet och hinner på så vis suga på vinet en gång extra innan det lämnar gommen för att slå en liten kullerbytta ned i strupen. Förföriskt gott.Som vi trodde oss veta så gjorde det inte ont för vinet att tillsätta mer varm syra från citronen, som fick vinet ännu mer frukt. Kräftans återkommande sälta och sötma plockade fram en Terroir som är läcker och skrattretande bra. Brödet med sin surdegs betonade  typiska smak, gjorde heller inte ont med vinets jästa ton. Vi utbrister alla i kör att det är för sävligt detta, att vinet inte är i magnum butelj för det uppstår ett stort problem, vi har redan njutit upp buteljen. 2011 Vincent Carême Vouvray Le Peu Morier, har vi ju fått avnjuta och då menar vi på riktigt avnjutit.


Druvorna kommer från vingården Le Peu Morier, vars jordmån består av lera och flintsten. Efter pressning har vinet jäst på tank innan det slutligen lagrats på 400 liters franska ekfat. Produkten är framställd av ekologiskt odlade råvaror.”


”Vincent Carême tillhör den nya generationen vinmakare i Loiredalen, hans vingårdar ligger i distriktet Vouvray och det är där i den kalkrika jorden druvan chenin blanc trivs som bäst. Vincent har fått sin skolning hos några av Loiredalens mest framträdande biodynamiska/ekologiska vinmakare. Han har själv arbetat ekologiskt sedan 2002 och samtliga av hans vingårdar är sedan årgång 2010 även AB certifierade. Precis som många andra bra producenter lägger Vincent större delen av sin tid och arbete ute i vingårdarna."


 

Tips

Alla skaldjur gillas av detta vin, men glöm inte den grillade citronen, och skippa all tabasco..