GastroVin/Studio Nian

2015 Oyster Bay Sauvignon Blanc

Föregående Nästa
r2.jpg
DSC_0104.JPG
Sommaren är inte än slut, som ni alla vet så vänder solen bara värmens strålar och gör dagarna till kalla och friska tider. Och det är nu som vi ger oss på skaldjuren och tiden är inne för ostronen. Och det är så galet gott, speciellt med ett lika gott vin.

Beskrivning:

I glaset har jag en riktig pärla, som skall få sköljas med havets bästa råvaror. Doften från vinet är så skolboksenligt och korrekt, så jag kan skiva en uppsats om just denna druva och denna plats. Men för att göra det enkelt för oss alla så kommer det räcka med att beskriva doft och smak så är alla med på notorna.


En frisk och böljande doft anländer mot min nos med tonerna av ung och grön frukt så som äppelskal och gråpäronets kött. Fläderblom med påtaglig del av krusbär och en viss nyans av jäst. Allt finns med i vad skolboken säger om druvan och alla dofter håller sig på ”rätt” sida för att inte något skall ta över.


Smaken är frisk och livlig, fruktigheten  och syran bråkas lite på min tunga och gör vinet härligt gott. Fin balans mellan syran, frukten och mineraler. Jag vill påstå att tack var den riktigt svala tiden vid blomningen och tidiga våren, gör att årgång 2015 kommer bli en topp årgång.


Vinet är inte mindre än 2015 Oyster Bay Sauvignon blanc från producenten Delegat's Wine Estate. Och jag inser att vi valt ett perfekt vin till kvällens servering av ostron med klassiska tillbehör. Jag är inte så mycket för alla tillbehör som gärna serveras till.


Men för att prova sig fram med hur vidare viner tar sig an, vinägerns bistra smak, lökens sötma, citronens friskhet, soyans sälta och Umani, för att inte tala om den heta lilla flaskan med en viss röd vätska. Personligen så får jag känslan av att vinet bara gillar lite ”konflikter” med alla olika smaker och vinet visar sig på gott humör genom alla de tingen jag utsätter dropparna för. Kvällens toppkombo blir ett svensk ostron från Grebbestad som fått två stänk av citron och ett stänk soya och en hutlöst stor och god klunk av vinet. Sältan, texturen, känslan i gommen när alla smaker blandas… Det blev repris efter repris på den hela kvällen lång.


Njut av vinet och njut av havets läckerhet, för er som är vana ostronätare och gärna står i en bar med kotlettpolarna, sväljer varje ostron som om det vore en påse skit och sköljer den allt med mindre bra bubbel, till er säger jag så här. Ta ett glas gott vin och när ostronen äntrar munnen, känn smaken, våga tugga sönder ostronen och känn alla smaker och de salta tonerna från havet. Njut ärade vänner njut!


Länk till vinet.

Tips

Prova lite olika ostron för att känna den stora skillnaden på de olika sorterna.