Det är i Jämtland som jag hämtar mycket av mina känslor när det gäller gastronomi, det är något specielllt med Åre och Jämtland, det finns så mycket att hämta från de djupa skogarna och dess friska fjäll.
Dimman den ligger tät över byn Åre. Det är tidig morgon och smakerna sitter fortfarande kvar från gårdagens mirakulöst trevliga middag, som avnjöts med mycket kunniga vinkonnässörer. Att folkhälsan alltid faller in sent på dagens sista timme, för att det poppas upp en riktigt god nattfösare. Kommer lite länge fram i tiden skiva om denna afton som går till kulturböckerna, som en av årets skrattfester. Nu till middagen dagen innan, som såklart går i höstens tycke, både för maten och drycken. Medans hen njuter av en kopp chailatte i höstens mörker, så drar jag upp rara droppar från Usa:s västkust och lyckliga tanniner från Italien. Fasen det är ju höst, nu dricker man Amarone. Hönsen från Gotland, svampen från landet, ankan från Bourgogne och ”slangen” från Spanien. Då är allt på plats och nu kör vi kvällens sittning i Snickerboa.
Första rätten kommer att gå av bara farten och den blir enkel men fantastisk god. Steker ett gäng kantareller i alldeles för mycket brynt smör. Låter svampen få crispa till sig ordentligt. Lyfter sen ur svampen och tar tillfället i akt och utnyttjar de få droppar smör som ligger så fint kvar i pannan. I pannan åker en näve med rökta ankhjärtan. Dessa skall enbart få en yta och får inte stekas för länge, då blir det som ett äldre hubba bubba. I cirkulation ligger äggen och tallriken står klar för att i botten läggas svamp, över dem kommer en kvartett av hjärtan och på dem hyvlas en del Burgundisk tryffel för att sen toppas med ett krämigt ägg. Vilka dofter som nu fått bli ett i tallriken, och ut till bordet i matsalen bärs tallriken tillsammans med kvällens första vin. Skall även tilläggas att det fortfarande finns barbarer om inte tycker att ägg fungerar med vin, det är lika hedenhös som att införskaffa en mini-disk. I glaset finner jag ett vin som jag uttryckligen kommer att beskriva på följande vis. Klart, elegant, rent och har ett fint djup. Doften är stor och utbringar toner av gråpäronens hårda och kalla skal, en vis ton av varm lime och citronens kött. Aromatisk på en synnerligen fint vis. Smaken är gedigen och efter en timme i karaff, så öppnar vinet upp sig på ett mycket ärofyllt sätt. Mineralerna och de salta stänken som kommer från druvan Viognier hänför sig på Chardonnays urtypiska frukt. Vinet släpper inte taget om tungan och kramar om hela gommen med sina strama fruktsyror. Ett välbalanserat vin som fått sina 8 månader i fat av amerikansk ek. Vinet är gjort på 50 % Chardonnay och 50 % Viognier. 2013 Qupé Bien Nacido Cuvée.
”Tack vare en konsert med the Kinks 1979, lärde sig Bob Lindquist göra vin tillsammans med Jim Clenenden på Au Bon Climat. Bob’s chef gillande inte att Bob sprang på konsert och gav honom sparken. Jim som nyligen lärt känna Bob gav honom direkt ett nytt jobb på Zaca Mesa där Jim var assisterande vinmakare. Bob skulle ha hand om besöken på Zaca Mesa och visa turisterna runt på egendomen. På den tiden var det sällsynt med besök och Bob hängde mest med Jim i källaren där dom delade ett brinnande intresse för rockmusik och vinmakning. 1983 grundade Bob Qupé men det var inte förrän 1989 som han tillsammans med Jim Clenenden byggde en egen produktionsanläggning och källare i utkanterna av Bien Nacido Vineyards. Medan Au Bon Climat fokuserar på burgundiska druvsorter som Pinot Noir och Chardonnay fokuserar man på Qupé på Rhoneblends. Framförallt med Syrah, Grenache, Marsanne och Viognier. 2002 köpte Bob och hans fru en ranch på 30 hektar varav hälften planterades med vinrankor. Sedan 2005 är det som idag heter Sawyer-Lindquist Vineyard under strikt biodynamisk odling.”
Vinets första möte med rätten blev en hit, de vegetabiliska dragen från svampen tog sig an vinets kraftiga del, och tack vare vinets friska minerlaitet så kändes svampen aldrig för mycket. Äggets krämighet flörtade med vinets kraftigare drag och lugnade den typiska Viognier stilen av sälta och kalk. Ankans rökighet och textur tog fram vinet fat på ett gentilt sätt och vinet blev ännu en storlek större i smakupplevelse. Vilken start på kvällen, inte heller att förglömma så gjorde det inte ont med tryffel till vinet. Testa, det är smaklycka i sig.
Tillbaka i köket, står inför ett möte med hela södra Europa. Ankan från Bourgogne skall stekas på kall panna, inget annat tillåts. Korven som kära Mariano har smugglat på ett korret sätt till landet Svea, skall stekas lätt i panna med en klick smör, dessa korvar är så köttiga och smakrika så det behöv inte någon större mängd, stekt potatis är alldeles för underskattat, så det blir de till kvällens planka. Potatisen skall givetvis få stekas med ankans fett, som blev kvar i pannan innan fågeln flaxade in i ugnen. Korven lämnar även den efter sig smakrikt fett och där får rötterna från sommarlöken fräsa till sig och bli knapriga. Till detta behövs en tryffelmajjo, en sallad och en näve tomater. Plankan är nu redo att bära in på bordet.
För att få vinet på rätt humör, så dekanterades vinet 3 timmar innan rätten skulle serveras. I glaset har vi Corvina 70 %, Molinara 20 %, Rondinella 10 %, då vet alla vilken typ av vin vi pratar om. 2009 Musella Amarone della Valpolicella. Vilket vin säger jag bara. Vinet uppvisar vacker färg i sitt glas, tittar jag ned i glaset så är det dov mörkt och en härlig kärna. Doften är kraftfull och det poppar storartade dofter av mörkchoklad, ceder, torkade röda bär, ciggar, kryddigheter som nejlika och en lätt strimma av anis. Smaken är som sin doft med vinet är ännu kraftfullare i smaken. Tanninerna är skarpa, men bli alltid för mycket. Fatens inverkan gör att vinet är i perfekt balans. Vinet lämnar en fin ton av vanlig efter sig innan vinet faller ned i min strupe. Ett stort vin enligt mig, låt dessa viner få vakna till liv i minst 3 timmar. Jag dricker inte ofta unga Amarone, då jag känner mig brutal över att hänföra sig vilt på ett för ungt vin, som bör enligt mig ligga i minst 10 innan jag ens tittar på flaskan. Det tar tid för dessa alkoholstinna viner att komma till ro. 2009 som är ett gott år och nu fått ligga på flaska i 5 till 6 år är ok men därför så köper man alltid minst 3 fl. av varje årgång för att kunna följa vinets utveckling.
”Azienda Agricola Musella drivs och ägs av Emilio Pasqua tillsammans med dottern Maddalena och vinmakaren Enrico. Musella är vackert beläget i utkanten av distriktet Valpolicella ca 20 min öster om Verona. Totalt omfattar gården 40 hektar varav 30 utgör vingårdar. Produktionen är inriktad på Valpolicella Superiore och Amarone. Ett spännande arbete pågår för tillfället i vingårdarna och man arbetar idag aktivt med en omställning från konventionell druvodling och vinframställning till att bli en biodynamisk vinproducent fullt ut. Går allt enligt planen är alla viner från Musella certifierade enligt Demeter från och med årgång 2013.”
Nu tänker många att det kommer bli uppror och slagsmål i alla våras munnar men kraftiga smaker från plankan och så adderar till ett fullblod som detta vin! Nä, ingen som helst fara. Både plankan och speciellt vinet har en mycket vacker och fint skapt kropp så det kommer inte bli några problem, de två kommer att hjälpas åt i smakriket och det bästa av allt är, att jag kommer så vara med. Ankan har med sin feta kappa tagit ett ansvar för att tygla vinets torra och unga tanniner, som ankan gör på bästa vis, redan efter första taget. Ankans röda kött är fullt bestyckat med protein och det vet alla vid denna stund att det gör vinet ”lugnare” och mjukare. Korvens hetta eldar på vinets frukt och kompenserar upp ankas vänlighet och gör vinet tuffare. Potatisen nu smakrika kolhydrat blev kär i vinets röda frukt och vinet svarade med att bli ännu elegantare. Tomaterna och salladen som levererar beska, sälta och syra till vinet, blev ett besynnerligt gott resultat och för att nu toppa vinets potential så kramade tryffeln smaker och majonnäsens fetma om vinets kraftiga vingslag och vinet blev nu som sammet. Varför välja den enkla vägen när det finns så många andra spännande vägar att gå?
Ta er nu samman, halka ned mot bolaget för att lägga order på dessa viner, såklart är det inget krav på att köpa en pall men tycker att man skall köpa minst 3 av varje för att kunna urskilja vinerna och dess utveckling, det händer en del på ett år i källaren. För mig så tar jag nu nya tag och pallar mig upp på en topp runt ren fjället, för att få en inblick av det djupaste lugn som vi alla gastronomiska galningar behöver ibland. Fjällvatten står på dagens meny. Tack och skål på Er.
Kan i denna text tacka er alla som skickar mail, skriver på social media om alla viner från Enjoy, ber om ursäkt till er om ni inte får svar på era mail samma dag, jag svarar så fort jag kan. Och fortsätt skicka mail, det är alltid kul att få bringa kunskap vidare och samtidigt så får jag lära mig ännu mer av Er. Tack kära läsare!
Beställnings sortiment – 2013 Qupé Bien Nacido (Nr: 79983) ENDAST 199 PIX
Beställnings sortiment – 2009 Musella (Nr: 75441) Amaronedella Valpolicella. 349 PIX