GastroVin/Studio Nian

2014 Clos de la Perrière

Föregående Nästa
Ankbröst.JPG
P1050781.JPG
P1050780.JPG
Ännu ett vårvin från Albert & Lily. prova vinet med vårens gastronomi, vi rekommenderar bland annat Anka eller varför inte vaktel. Hur som helst ett mycket gott vin.

Beskrivning:

Namn: Bourgogne red "Clos de la Perrière" Monopoly


Producent: Le Clos du Moulin aux Moines


Område: Côte de Beaune


Land: Frankrike


Årgång: 2014


Vingård: 1,6 hk


Druva: Pinot Noir


Skördeuttag: 25–30 hl/hk


Eko/Bio: Naturligt Ekologiskt.


Utseende: vackert klarröd, med en viss del av mognad. Klar och snygg att beskåda.


Doft: Som sig bör med klassiska och rena dofter av ny skördad tryffel och multna löv. Lite som man snubblar med en liter solmogna jordgubbar, råkar hamna med nyllet i ljummen lerjord och fick en tugga av jordgubben. Jordmånen gör sig hörd i doften av gentil lime Stone.


Smak: Balanserad och fin fruktighet. Delar av vinet har fått en tid på fat och detta gör att vinet känns komplett, smidiga tanniner som gör vinet livligt genom hela gommen och den varma frukten och speciellt fina pust av höst gör vinet väldigt bra. I smaken kommer även vinets ”kryddighet” fram och vinet får oss att le. Denna årgång för mig till en av de mer subtila.


Sammanställning/Gastronomi:  2014 var ingen rolig sommar för vinbönderna, speciellt inte i Pommard då regn, blåst och hagel förstörde upp till 40 % av skörden. Men med en vacker och varm sensommar så kunde bönderna skörda fin frukt. En årgång som an gärna jämför med den mjuka och fina årgången 2002.


Vaktel som smörbadats, nässlor och spenat som fräst med lite vitlök och gottar sig med en skvätt grädde. För att avsluta med råriven vit sparris och riven sommartryffel. Jo ni, det är ett gott val till. Och heller inte är det fel med rosastekt anka och kräm på majs och kål. Se recept nedan.


Övrigt: Återigen så sitter jag som en pedant vinkritiker och skall jämföra årgångar och stilar. Sluta nu, ta årgången för vad den är och njut, för detta vin är en riktigt hit. Glöm inte att ta tillvara på varje klunk och för att dra den sista slutsatsen så är detta vin precis lika gott i Orrefors Mature glas som att halsa direkt ut pavan, men då skall man hålla en 60 årig vinstock från Pommard sydliga sluttningar i andra handen, annars är det en dålig ide.


Länk till systembolaget

Tips

Vinet är strålande idag, men går alldeles utmärkt att spara en flaska eller två upp till 5 år.