GastroVin/Studio Nian

Cremant de Loire

Föregående Nästa
P1050664.JPG
img_7502.jpg
Loire, cremant de Loire. Ja varför inte, fin bubblighet alla dagar i veckan, och buteljen kostar inte en förmögenhet, lite vardagslyx är allt vad det är. Låt oss prova 2013 Bouvet Ladubay (Nr 76532) Cremant de Loire Blanc De Blanc.

Beskrivning:

Läckert, är det första som slår mig. Spralligt och piggt vin det här, doften är stenig, grusig och kalkig. Fina toner av citronskal, fläderblom och krispigt äppelskal. Smaken är jästig med samma inslag som sina doften. Bubblet är smakrikt och har en god längd i gommen. Vinet vill ha mat för att komma till sin rätt och denna gång så tar vi fram Tereses musslor i grädde och örter.


Koka musslorna med lök, vitlök och vitt vin, glöm inte rikligt med vittvin. Kräma upp allt med grädde och smaksätt med örter och bacon. Kan det bli godare? Och varför kommer vinet bli som en räddande riddare till musslorna, enbart för att musslorna har kvar sin havsmask och det gillar vinet med sin tydliga Terroir. Grädden är smakrik och fett, då behövs fräscha tillhyggen som vinet levererar med bravur. Det är så här man njuter av vardagens lyxliv. Njut för böveln, det blir inte bättre i morgon.


"Vinhuset ligger i sen berömda staden Saumur även vida berömd i rid och hästkretsar för en av världens mest berömda ridskolor. Här har man brutit kalksten till otaliga byggnader och monument runt om i Frankrike och år 1025 kom munkarna av Saint Florent hit och startade bygga sitt kloster »La Belle dÃnjou» som stod klar 1040. I dag är det i klostrets kalkbrott djupt nere i berget Bouvet-Ladoubay lagrar och tillverkar sina viner idag. Bland annat innehåller deras källare en underjordisk »katedral» som man använder till konstutställning. Sten slutade man bryta i Saumur i slutet på artonhundratalet. Företaget grundades år 1851. Arkitekten Etienne Bouvet ritade och byggde de spektakulära byggnaderna och gifte sig med Mademoiselle Ladouaby. De gav sig även in i vinbranchen och var störst på Brut produkion i slutet på 1800 talet. År 1932 sålde familjen Bouvet-Ladoubay till J.M. Monmosseau och det var farfar till Patrice Monmosseau som gjorde det. År 1974 sålde Monmosseau till Champagnehuset Taittinger som ännu äger firman.”


Länk till vinet. 

Tips

Gör stora portioner, enbart för att det är så gott.