GastroVin/Studio Nian

Brunello Di Montalcino DOCG 2011

Föregående Nästa
IMG_8418.JPG
IMG_8417.JPG
P1060112.JPG
Janake wine groupe fyller på med fler godsaker i sin portfölj och det är inget vi missar på Foodfolder, denna gång är det toppvinet Granducato som vi provar med lamm från Öland.

Beskrivning:

I den bästa delen av Chiantiområdet finner vi marken som skapar detta gedigna vin, vi befinner oss i provinsen Siena. I över 70 år så har druvor till detta vin odlats i den perfekta jorden och det är viner som äntligen syns för den internationella marknaden.


Vi på Foodfolder har äran att prova 2011 Brunello Di Montalcino DOCG. Vinet som är gjort på olika kloner av Sangiovese Grosso. Druvorna skördas i mitten av september och selekteringar är hård för druvorna. Tack vare 48 månader i de stora ekfaten så får vinet ett gediget djup och otrolig koncentration.


Vi ser redan mognadstecken när vi skådar våra glas, vinet är rubinfägat och det är svårt att förklara, men det känns redan i glaset att vi har en toppitalienare att tas med.


Doften är kryddig men med fin balans. Ceder och örter kramar om nosen. Läckra tanniner som inte avtagit efter 6 år, utan att mer blivit klokare och gör vinet med komplett. Smaken är lång, finstämd och absolut inte burdus, mer som att njuta av toner från Andrea Bocellis känsliga stämma. Ni förstår vad vi menar, storartat men med känsla. Det går inte att undkomma de geniala dragen åt fänkålens frön, lakritsrotens sötma och cigarrens bädd.


”Tack vare övertagandet, Av den historiska Casa Bersano mötte Granducato äntligen nya internationella marknader. Numera Granducatos erfarenhet och framåtblickande öga mot kvalitet garanterar en lösning som passar idag, och det är utbyggbart för framtida tillväxt.”


Vi kan inte hålla oss till att bara sitta och sippa på vinet utan vi vill ha gastronomi till vinet och det är bara att ta en titt i kartoteket bland alla fina recept på sidan, vi fastnar för en rätt som drar undertecknad till minnes om Öland och vi serverar Lammkotletter som fått steka med färsk salvia, rosmarin och timjan. Lammets örtiga fett blir som besatt av vinets kryddighet och elegans, lite sötma från palsternackan (som gärna trivs med tryffel) Soya marinerad gurka för att stå vinet till tjänst för mer Umami och friska. En exemplarisk rätt tillsammans med ett fantastiskt vin. Vilken date!

Tips

Vi återkommer så fort vi kan med artikelnummer för vinet... Var god dröj!