GastroVin/Studio Nian

2013 Allesverloren Tinta Barocca

Föregående Nästa
P1030603.JPG
Vi fortsätter med resan i Sydafrika och dess smakrika viner, denna gång så är 2013 Allesverloren Tinta Barocca testad. Vi är alla eniga runt bordet, att vinet är det perfekta vinet till sommarens grillkvällar samt till höstens smakrika råvaror, tänkte förklara lite närmre om vad vi skall ha i åtanke när grillen är perfekt och köttet skall få smak.

Beskrivning:

Ett vin som i grunden är Portugisiskt och med det menar jag endast, att druvan har hemmaplan i Portugal. Som på senare år visades trivas längre söder ut. En Intressant druva med sin speciella och säregna stil. Tycker att druvan alltid är spännande att prova. Området som vinet kommer ifrån är Swartland som ligger nordväst om Wellington och man kan säga att vinområdet sträcker sig från Porterville i öst till Darling i väst. Området inkluderar även Riebeek Vally, Piketberg och Malsebury.


”Vingårdarna sträcker sig från 170– till 350 meters höjd över havet. Jordmånen består av skiffer och sandsten och nederbörden är cirka 200 mm per år. Druvorna har först jästs i öppna cementkar vid ca 25 graders temperatur mellan fem till sju dagar. Efter malolaktisk jäsning har vinet lagrats i åtta månader i en kombination av, 10 procent nya-, 40 procent två- och tre år gamla franska ekfat. Det resterande vinet, 50 procent, mognadslagrades i rostfria ståltankar med franska ekstavar.”


Vinet har ett fint djup i glaset sitt, doften är stor med inslag från kaffebönor, torkad chili, en tuss av mogna jordgubbar, choklad och kallrökt cigarr. Smaken är som sin doft, men adderar till en skvätt ceder och vanilj som kommer från tiden med faten. Ett vin som är bra balanserat och har en lång smak.


Tycker som så att vinet kommer bli toppen till en grillad köttbit med två tillbehör som salt och peppar. Men vill man vara lite crazy så är en gör man en het och söt sås till, så kommer vinet att komma till sin rätt, vinet har en kryddighet och det möter vi upp med hetta och sötma för att få en god balans mellan rätt och vin. Jag har föreslagit ett recept på Lammlägg som för övrigt går att grilla till perfektion. Men titta gärna runt på sidan för att få mer inspiration till andra recept. Lycka till!


 


Importör: Janake Wine Group


Länk till : Systembolaget 


Pris: 129 Kr 


Ordinarie Sortiment 

Tips

Gratänger med massor av vitlök och ost. Feta tillbehör som får det "kaxiga" i vinets smak att bli lent.