GastroVin/Studio Nian

Ett vin med finess

Föregående Nästa
P1030905.JPG
Sydafrika igen! Ett vinland som återigen är på tapeten, och denna gång så märker jag att det är mer ”tillbakadragna” viner med mjukare frukt, mindre fat, mindre alkohol. Men med mycket mer finess och noggrannhet. Att man idag som vinmakare eller producent inte använder sig av jäst, socker eller rostade fat för att addera till onödiga kontraster i vinerna är kul att äntligen få uppleva på svensk mark.

Beskrivning:

Det är hör inte till vanligheterna att jag sitter på 10 tusen meters höjd och ritar på krönikor, men för att ni nämnde det så skall jag inte undanhålla mer, äntligen på väg mot paris för att fira 40 årsdagen för Judgment of Paris med sambo och vänner.


Kvällen till ära så skall vi såklart grilla, det tillhör den klassiga svensken att är det varmt ute så skall det grillas, om det nu är så 8 plusgrader (typiskt midsommarväder) eller 25 grader och ungarna bräker i god ton om att hotdogen skall grillas lite hårdare nästa gång.


Även en kväll som denna, så låter vi hela temat bli sydafrikansk, vi kommer att grilla vilt och då av  kött från hjort och rådjur, för er som besökt det underbara landet så vet ni alla att kött är något som de kan tillreda, därav så vill jag prova på om jag kan som de kan!


Vinet för kvällen heter 2011 Lauréat med innehållande delar av följande druvor. Cabernet Sauvignon 45%, Merlot 35%, Malbec 10% och Petit Verdot 10%. Vinet kommer från Stellenbosch och från ett av de äldsta vinhusen i hela landet, med anor från 1600- talet. Producenten heter Zonnenbloem, en producent som gått från klarhet till klarhet. Jag känner precis som jag skriver i de inledande raderna om att vinerna har funnit en egen stil, en egen personlighet och med det kunna bevisa på ett korret sätt att det är välgjorda viner.


Utseendet är klart och har en trevlig viskositet. Doften är angenäm, lite instängd till en början, men med lite luft och tid i karaff så uppvisar vinet mycket bra egenskaper. Doften präglas av skogens alla bär och en del av mormors fina hallonodling, där det har klämts in några plantor av jordgubbar.  Fatens fina toner gör att vinet känns större och får en bättre komplexitet.


Vinet kommer att göra sig ypperligt till vårt köttfat som består av grillad hjortfilé´ och dess bakre stek. Steken har fått en timme i cirkulation för att få en mjuk textur i sig. Det kommer även rådjur och då är det sadeln som får stå till ära. Jag marinerade allt kött enbart med några droppar citron och peppar, resterande marinerade smaker får vinet stå för. Jag vill inte ”överrösta” köttets vilda smak.


Det är även köttets rena smaker som tar fram vinets kropp och vinet visar upp en fin aromatisk och kryddig ton som tack. Jag är inte den som pallar upp en hel buffé med olika sallader, såser. Jag tycker om enkelheten med att ta ett gott vin med en god köttbit, för att sen ”krydda” upp det hela med syra från citronen och ett drag från peppar kvarnen, vill jag ”lyxa” till det så strör jag ett svart salt från Hawaii som är utvunnet ur vulkanisk aska och gör saltet mycket smakrikt och mineralet. Eller om man så måste så funkar en gräddig potatisgratäng till, se recept nedan. Länk!


”Vinproducenten har genom åren skaffat sig ett renommé som säger att Zonnebloem med stolthet har bevarat traditionen att producera viner av hög kvalitet. Vinerna har under åren blivit allt bättre och precis som förr i tiden tillåts varje vin på Zonnebloem att utvecklas under den tid som behövs för att högsta kvalitet ska uppnås. Det gäller allt från vinodling, druvor till vinifiering. Allt för att framställa generösa viner med aromer som visar den specifika druvans karaktäristiska egenskaper. Zonnebloems viner är tilltalande, stilen elegant, dem har mjuk angenäm smak och de röda vinerna är gjorda för att utvecklas och hålla mellan fem till tio år. Elize Coetze är cellarmaster, Bonny rödvinsmakare och John November är vitvinsmakare.”


Så lycka till framför grillen och gör det enkelt och gott för er! Köp ett gäng av detta vin och ladda grillen med smakrikt kött så kommer hela det inbjudna sällskapet bli mer än nöjda! Med dessa ord så återgår jag till mig GT som serveras kall och sval nu på 11800 meters höjd!

Tips

Går inte att missa Terese fantastiska recept på rådjurssadel och potatisgratäng.