GastroVin/Studio Nian

höstigt vin med stil

Föregående Nästa
P1050104.JPG
Sydafrika är på tapeten mer än på länge, jag gillar när det ”blossar” upp ting i media, både det som är bra och det som är mindre bra. Även denna gång så får media fel vinkel på saker och ting, vi som har mer än två celler att tänka med, förstår vad som är rätt och fel.

Beskrivning:

Jag skrev på Facebook och citerade vad media har sagt om druvplockarnas misär, och jag bytte ut orden till vårt importerade kött istället, vilket liv det blev. Hur kan du jämföra människor med djur? Enkelt sa ja, alla har vi lika rätt till att må bra. Och återigen säger jag det. Bolaget är de som får visa sitt rätta jag, och importörerna har till 99% koll på sina producenter.


Jag vill påstå att detta enbart kommer att ge ett gott slut, bra att ämnet tas upp och vi hoppas att plockarna får mer lön, att djurhållningen blir mycket bättre, att bolaget är uppriktiga och importörerna får jobba vidare med ärliga producenter.


Nu till det mer väsentliga, vin och mat. Njutning, välmående och mättande. En flaska 2013 Allesverloren Touriga Nacional, kommer göra mig gott. Ett vin med kropp och skäl. Ett så kallat fylligt vin i god vigör, plommon, ceder, torkade vinbär och en stor portion fat toner. Vinet har en balanserad tanninstruktur, och en viss rökighet. Vinet är dekanterat i en timme och det gör vinet bara gott. Tack vare lite luft så får vinet visa upp en varm och god röd frukt.


Som vanligt så ropar vinet efter mat och på spisen står en smakrik köttfärssås gjord på bästa kött av Angus djur. Det viktiga med att få en köttfärssås perfekt är det får puttra lite för länge, och bli alldeles simmig, alla smaker skall få gå ihop. Ju mer rödvin i såsen desto bättre är det.  


Detta är en rätt, som man njuter av vilken dag som helst i veckan, vardagslyx eller helg mys. Till grytan så serveras färsk pasta och en stor parmesanost, får sällskapa. Vissa gillar mer ost och vissa kanske lite mindre. I denna årstid så är ju tryffel en fantastik krydda och varför inte riva en del färsk tryffel över kalaset. Lovar att vinet kommer slå kullerbyttor i gommen.


Vinet behöver lite motstånd i smak, eftersom vinet är kraftfullt, och tack vare koktiden på köttfärssåsen så har köttets smaker tillsammans med kryddorna och vinet fått en gemenskap. Pastan kommer bli en en komplettering med att bistå med avrundning av vinet. Ostens umami, ja ni vet vid detta lag. Umami förhöjer vinets fina frukt. Utan tryffel blir denna rätt som kålpudding utan kål, och det går ju inte.


 


”Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen. Den nuvarande ägaren och vinmakaren, Danie Malan, är femte generation i familjen Malan och en stor personlighet med tillika stor kroppshydda. Danie är en hängiven rödvinsmakare och han är lika ointresserad av vita viner som grönsaker. Han framställde visserligen ett vitt vin 1998 men det har han lovat sig själv att han aldrig ska göra igen. Danie är en före detta rugbyspelare vilket avspeglas i hans viner. Det är kraft och långt liv och länge kvarsittande eftersmak som han strävar efter, dock är de aldrig aggressiva utan tvärtom mycket generösa, precis som Danie själv. Området är ett förhållandevis hett, varmt och torrt distrikt och nederbörden är i genomsnitt endast 450 till 600 millimeter. Konstbevattning har inte tillåtits förrän helt nyligen.”


 


Länk till vinet! 

Tips

Ju mer tryffel man river över rätten, ju mer smakar vinet:)