GastroVin

Allesverloren Tinta Barocca

Föregående Nästa
P1030279.JPG
P1060094.JPG
Vi ger inte upp grillningen än, inte ens fundera på att plocka in grillen. Vi provar Janakes storsäljare Allesverloren Tinta Barocca till sensommarens goda griskött

Beskrivning:

Vi planerar en resa till de jämtländska skogarna för att får möta höstens råvaror, tillsammans med Allesverloren så skall dess viner få en perfekt upplevelse till fjällets smaker. Därför så har jag bakat svensk rapsgris över natten för att sen grillas så den blir sådär knaprig och krispig.


Många rynkar nog på näsan när jag serverar hjortron till fläsk och ett välrenommerat vin av kraftig rang. Men det är det som gör rätten och vinet så bra tillsammans. Vinet har stor kropp och är fylligt. I både doft och smak så finner vi de alla röda bären som plockas i norra Sveriges skogar och lägger vi till härliga toner av varm choklad och ceder så har vi specificerat vinet till fullo.


Knaprigt och gott, fett och smakrik, perfekt textur och smak, det är så vi beskriver grisens smak. Tänk er hjortronens friska syra och sötma. Bärets smaker kommer att liva upp grisen och få vinet att dansa. Var inte rädda för att tillsätta syra i rätter, alla vinet gillar friskhet och syra i olika stilar. Våga att testa.


”Vingårdarna sträcker sig från 170– till 350 meters höjd över havet. Jordmånen består av skiffer och sandsten och nederbörden är cirka 200 mm per år. Druvorna har först jästs i öppna cementkar vid ca 25 graders temperatur mellan fem till sju dagar. Efter malolaktisk jäsning har vinet lagrats i åtta månader i en kombination av, 10 procent nya-, 40 procent två- och tre år gamla franska ekfat. Det resterande vinet, 50 procent, mognadslagrades i rostfria ståltankar med franska ekstavar”


Länk till vinet. 

Tips

Vinet går att spara i 6-8 år, så att glömma en flaska eller två i källaren kan vara ett hett tips.