GastroVin/Studio Nian

Smör på vårt vis

Föregående Nästa
P1030539.JPG
Har du någon gång i ditt liv kärnat eget smör? Ifall inte, så är det i god tid att prova göra denna enkla råvara helt från grunden. Att det kan vara sådan skillnad på smör och smör, det hade vi ingen aning om?

Ingredienser

  • 3 dl Vispgrädde
  • 1 tsk Flingsalt
  • 2 tsk Olivolja
  • 1 dl Purjolök

Gör så här:

1. Vispa grädden tills det blir alldeles vattnigt. Det ska se ut som äggstanning med en massa vätska runtom. När det ser ut som allt är ”skuret” det bara att tvätta tassarna, samla ihop smöret i ena handen, och hälla bort vätskan. Spola sedan så kallt vatten som möjligt ner i skålen, och knåda smöret så att det ”tvättas”. Vattnet ska bli ofärgat.


2. När "tvättvattnet" är klart, häll bort allt vatten, och samla ihop smöret. Nu kan det smaksättas. Till exempel med flingsalt och olivolja. I Sverige är vi vana vid en viss syra i smöret, och då kan man smaksätta smöret med salt och creme fraiche eller gräddfil istället.


3.Dela och tvätta purjolöken på längden. Lägg allt på en plåt och ställ in i ugnen på 200 grader, låt löken bli helt svart. Då är den klar, krossa löken med händerna och strö över smöret, precis innan servering.


smör


Smakligt smör!


 


 

Tips

Om man vill ha ett kryddsmör är det mycket lätt att smaksätta när man gjort eget smör. Vitlök, örter, rökt salt, rivet citronskal, lime – listan kan bli lång det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Eget smör blir ganska hårt när det får stå i kyl, men å andra sidan är det så gott och enkelt att göra att man kan göra det varje dag. Och äta upp det på direkten.