GastroVin/Studio Nian

Hummer och Soave

Föregående Nästa
P1060382.jpg
aviary-photo_131278314196730661.png
Skaldjurstiden är här, äntligen kallt och friskt i luften, vattnet är klart och kallt. Det är nu havets goda smakar är som bäst. Janake Wine ställer upp med nytt vin från Italien och Jenny Niska ställer upp med en fantastisk hummerrisotto.

Beskrivning:

Att jag personligen är känd för att längta lite extra efter hösten, är det många som vet. Jag gillar de klara och friska dagarna, solen värmer lagom som ett långbakat köttstycke. Och jag får plocka på mig en stickad tröja och sticka ut i skogen och leta svamp, kolla vilt eller som denna gång, känna de salta vattnets stänkt från båtens flörtande och viskande köl.


Janake Wine uppdaterar sin lista med ännu en nyhet från det klassiska huset Luigi Righetti. Druvorna är Graganega & Trebbiano di Soave. Räknar till 90 % av förstnämnda och då resterande 10 % av Trebbiano. Ett vin som är spännande och något nytt för mig, har av någon anledning, i tidig vin lära blivit uppfostrad, att vita viner från norra Italien kan man hoppa över och lära sig om annat som är viktigare. I ett sådant läge blir jag då ännu mer nyfiken om varför de kunniga säger så och med många års lära så förstår jag mer och mer att de kanske inte alltid hade rätt.


För visst finns det goda vita viner från norra Italien, det är bevisat redan med denna flaska. Och för er som inte besökt Soave (staden) så gör det, man blir som på barn på nytt och sagobok känslan över staden är fantastisk att uppleva. Jag gillar den pigga stil som vinet utger, frisk frukt och grön sådan. Blommigt men inte för parfymerat. Örtigt men inte allt kryddigt eller stängt. För er som upplevt blomningen av Bormios eller Tiranos äppelträd på vårens senare kant. Jo ni förstår precis doften jag känner i vinet, eller när mandelträden står i full blom på Tejeda och Cruz de Tejeda.


Smaken är tilltalade och präglande åt krispig syra och bra mineraler. Ett vin som passar till höstens vita fiskar och skaldjur. Risotto som är kraftig och smakrik, onyttig med förförisk god. Hummerns sälta och tillgripande sötma är som gjort för viner. Det som sker mötet de i mellan är att vinet gör rätten lätt och fräsch och den pigga syran i vinet får risotton som att kännas elegant, god och fjäderlätt.


”Luigi Righetti är en familjefirma från byn Valgatara di Marano i hjärtat av distriktet Valpolicella Classico. Det var förresten just Luigi som utvecklade den mousserande Recioton. I dag satsar sönerna Gianmaria och Guiseppe allt på framtiden i en supermodern vinanläggning med rader av rostfria tankar, vasselinpressar och barriquer och man har byggt ett stort luftkonditionerat hus för torkning av druvor som ska bli Amarone och Recioto.


Pappa Luigi, född 1922, arbetar ännu i vingården eller i källaren. Sverige är Righettis absolut viktigaste exportmarknad och köper in 40% av totalproduktionen. Gianmaria är idag vinmakare på företaget. Luigi Righetti är idag en av Italiens två-tre största privata producenter av amaroneviner och firman har ett grundmurat kvalitetsrykte som framförallt producerar utomordentligt prisvärda viner.”


Länk till vinet