GastroVin/Studio Nian

Den "bortglömda" drycken Sherry!

Föregående Nästa
Fino flor.jpg

Är den verkligen bortglömd? Eller är det bara vi Sommelierer som behöver öppna upp oss och berätta återigen för världen, att ifrån Jerez kommer den mest mytdomsfunna drycker som förför oss alla.

När stormen river över öppet hav. Saltstänken gör sig hörda med hjälp av atlantens kraftiga vindar. Det är då jag vill ha ett glas av Spaniens eller världens mest underskattade vin. Jag kommer ta fram min Spanska ådra i afton så släng på er flamencoklänningen, på med klackarna, de fina och högljudda tonerna av Camaron de la Isla. För här skall det dansas zapateado och hinkas Spansk kultur.


Det var alldeles för länge sen jag gick nere på stranden vid El Puerto de Sta María, det var där jag brukade gå runt och sparka i sanden, försöka hålla mig stilla av vindarna, känna den hårda brisen dra in över land. Sittandes i timmar på de kritvita stenbänkarna och blicka ut över de långa stränderna, bara få inhysa kulturen av den lätt sömniga staden och dess stora skatt… Sherryn. Andalusien är allt bra vackert.


Först ut i afton blir en Fino Sherry från Valdespino. Sherryns historia är något som jag alltid har haft i mina baktankar, det finns inte en vinlista jag byggt utifrån att det alltid skall finnas ett bättre utbud av denna fantastiska dryck. Det finns flertalet typer av sherry, varav Fino är den ”enklaste”. Endast de viner som utvecklar flor under lagringen i staden Jerez de la Fronterna får klassas som Fino. Jerez är även de område som inte håller sig till de övriga Spanska vinlagarna. Lagring sker i så kallade Criaderas och Soleras. Man blandar vin från tidigare år med nya viner för att göra en alltigenom liknande produkt. Lagringen måste ha skett i minst 3 år.
min. 15-18% vol. Starkvin: Fino, min. 16-22% vol. Starkvin: Amontillado, mín. 17-22% vol. Starkvin: Oloroso, mín. 17-22% vol. Starkvin: Palo Cortado, mín. 15-22% vol. Starkvin: Dry, Medium, Pale Cream, Cream, mín. 15-22% vol. Sött: Pedro Ximenez, Moscatel


(Dess vackra jordmån Albariza och underbara druvan Palmino Fino)En kall sherry med lätta saltstänk får det att vattnas i mungipan, där av så poppar jag upp denna Fino redan i köket, enbart för att jag inte kan hålla mig. De första dropparna som landar i mitt exceptionella sherryglas hinner knappt vända förens första klunken är i min gom. – Åhh utbrister jag och får en speciell känsla i hela kroppen. Friskheten, klarheten, sältan och dess karakteristiska smak av omoget grönt äppelskal, rostade mandlar som fått ligga i en saltlag innan torkningen är magisk. Att beskriva en sherry är något speciellt, man måste ha avnjutit ett glas på en av de hundratals bodegor i Sanlucar de barrameda, slickat på en kalkvägg efter en het dag i solen, stoppat huvudet ned i ett sherryfat, grävt i den ljusa jorden som är så speciell för hela Jerez (Albariza) Att Sherry är enkelt är fel ord, men det är mycket lätt att älska Sherryn och dess historia. Man blir lycklig av ett glas Fino!  I sin enkelhet så serverades torkad och saltad get (Rivas-Vaciamadrid) och en krämig Camenbert från (Sanda Gård). Fino önskar gärna salta och feta tillbehör för att blomma ut till fullo och jag låter alltid drycken få tala och därefter så skapar vi gastronomin efter det


Fino Inocente (nr 8202) ENDAST 69PIX