GastroVin/Studio Nian

Höstligt gott vin

Föregående Nästa
bakgrund gastrovin
P1050112.JPG
Svenskarnas favorit? Eller kanske en av dem, i det hela så är vinet gott och det är inte skapt efter den svenska marknaden, även att karaktären och smakerna är som gjorda, för många av oss.

Beskrivning:

Dessa viner hamnar gärna i de bakre partierna när man pratar om Italiens stora viner, som Amarone. Stilen blir som oftast jämförd med sin ”storebror” som undertecknad inte gillar. Stilarna kan kännas lika till visa delar men tycker att det är på tiden att vi förstår dess olikheter också.


2013 Villa Righetti Ripasso (Dubbel Ripasso) Valpolicella Classico. Är ett vin som vi haft nöjet av att njuta av i många år. Luigi Righetti fortsätter att vinna popularitet hos det svenska folket. Med detta unika vin som finns i Systembolagets beställningssortiment tillför man en intressant vinupplevelse som dessutom är; väldigt ovanlig. Vinet är en ”Dubbel Ripasso”.


”Ripasso – Dubbel Ripasso, vad är skillnaden? För att inte skada druvorna under skörd handplockas allt. Druvorna pressas och därefter sker den första alkoholjäsningen. När den avlutats har man en Valpolicella. För att få en Ripasso låter man vinet genomgå en andra alkoholjäsning tillsammans med jäst- och skalrester från Amarone-tillverkningen. Genom den processen höjs alkoholhalten med ungefär en alkoholprocent och man har en Ripasso med betydligt mer fyllighet och komplexitet.”


Som alla förstår, så finns likheterna med Amarone, som sig bör. Men låt inte storebror ta över utan att låt ”lillebror” få visa upp sig och som oftast, så häpnas man över hur jäkla bra vinerna är. Denna stil får en mycket bra fruktighet och skarphet, med stor prägel åt söt frukt som vi gillar så mycket i landet. Fatens inverkan brukar resulterar i att vinet växer ihop och alla komponenter i vinet får en vänskap.


Till dessa rara droppar äter vi en rustik pastarätt, en hederlig köttfärssås med några drag av tryffel och parmesan. Det kan inte bli bättre till detta vin som med sin fina kraft sätter fart på såsens sötma och rustika smaker. Vinet kan kännas lite strävt och ”torrt” men med en stor gaffel med lagom snurrad pasta runt så blir en kombination som denna väldigt enkel men galet god.


 


Länk till vinet. 

Tips

Färsk riven tryffel tillsammans med denna rätt är gudomligt gott.