GastroVin/Studio Nian

Riesling Reichsrat Von Buhl

Föregående Nästa
P1040714.JPG
Med Kalle Moraeus i högtalarna, så kan det inte bli bättre än att skruva upp en flaska god Riesling och plocka fram sina skills till att skapa asiatisk storkonst i vårt utekök, häng med på en sommarkväll intill fjärden, och dess sagolika natur.

Beskrivning:

Hitta eller beställ rieslingen här


Denna gång öppnar vi upp 2014 Riesling Reichsrat Von Buhl, Trocken. Att Tyskland och Österrikarnas mineral och fruktdriva viner med viss sötma är som skapt för asiatiska mat, är något jag alltid kommer att vara lycklig över. Maten från alla provinser har alltid rena och klara smaker och de är som oftast proppade med ”rätt” fetter och Umani, som vinerna älskar att möta.


Detta vin är så klart i sitt välputsade fruit glas från Orrefors. Vinets pigghet stålar och det är nästan så att vinet hoppar ur glaset av sig självt. Doften får mig att minas Allvarets slitna däck från polarens feta EPA, friska och briskna vindar av ung och grön frukt. Smaken är fruktig och med balanserad syra och mineral, så leker vinet med mina smaklökar. För att inte missa något i vinet så tar jag mig både klunk nr två och tre för att inte gå miste om de godheter som vinet släpper ifrån sig.


Kycklingen är klar och det plockas febrilt mellan salladsblad och kyckling för att alla vill ha sitt paket på sitt sätt. Glöm för tossingen inte koriandern och citronen som gör rätten komplett och tro mig. Ta en stor tugga och skölj ned med en stor klunk vin, så kommer resultatet som på beställning, vinet levererar nu en periskoton som är så perfekt söt och elegant så det kommer inte behövas någon dessert.


Faten är renskrapade och vinet är uppdrucket. Men jag misströstar inte för de, snart kommer det fler rätter och mer goda drycker.  


”År 1849 grundades firman av Franz Peter Buhl och blev en av de tre berömda B:na i Rheinpfalz (tillsammans med Bürklin Wolf och Basserman Jordan). Frans Eberhardt Buhl blev Riksråd vid det Bayerska hovet och adlades. Franz dog år 1921 och hans änka drev egendomen vidare tills hon avled 1952.”


Vinet finns på Systembolaget och det är Janake Wine som tar in vinet. 

Tips

Vinet är fantastisk gott till sushi med lax, bläckfisk och speciellt med tonfisk. Glöm inte att pensla sushin med soya för att få en god sälta som vinet gillar.  Varför inte prova vinet till sensommarens kräftor, vi på Foodfolder kommer att skriva och berätta om de godaste vinerna till skaldjur, håll ut.