GastroVin

Skum av potaits och tryffel, Jo men vi dricker Rioja till de!

Föregående Nästa
Potatis.JPG

Vi måste börja se vår potaits som något lyxigt,! Det är förvisso "bara" en knöl, som oftast blir bihanget i rätten. Låt Potatisen få smaka och de gör den. TIpsen är salt och citron.

La espuma de patata con trufa huevos y verduras y raíces secas fick rätten heta och direkt översatt så blir det följande. Skum på potatis, smaksatt med tryffel. Primörer, ägg och torkade rötter. Ett lent skum av potatis med en skvätt grädde för att hålla smakerna så rika som möjligt, ett kokt ägg (2 min) från Sanda ägg fick lägga sig i botten av tallriken tillsammans med nötter, och primörer. Över kom skummet, som en fröjd så la sig det torkade rötterna på skummet och slöt in i dvala.  Att äta med sked är det bästa om finns, en gaffel kan vara bra att styra upp rätten med, men känslan att gräva sig fram och runt på tallriken är det bästa som finns. Det är skönt att det stela och hårda bordbestyren/reglerna är som bortblåsta, det passar mig.


Kvällens andra Spanjor är 2010 Baron de Lay Reserva. 100 % av Tempranillo druvan. Färgpaletten är röd, ordentligt röd med blod kulörts känsla. Doften är korrekt och det första som gör sig är faten, tydliga fat med en ton av blöt ek, (en doft som kan upplevas okorrekt, men i detta läge perfekt) kryddig, med drag åt kryddpeppar, körsbär och tobaksblad som inte fått torka till ordentligt. Det bästa med hela combon är det ligger en avsevärd doft och smak av både färsk dill och torkad kronill med i vinet. Det är här jag skapar smakbroarna mellan vin och rätt. Potatisen gillar dillens smaker, tryffeln gör sig hörd tillsammans med ägget och det krämiga i rätten, lättar upp kolhydraterna en smula. De rostade rötterna fick vinets fattoner att mjukna och en typisk spansk klassisk frukt äntrade mitt gomsegel. Musten jäser på rostfria ståltankar. Efter avslutad alkoholjäsning lagras vinet på nya amerikanska ekfat i 20 månader. Därefter lagras vinet ytterligare minst 24 månader på flaska före lansering, så det är ingen ungdom detta. Även att vinet är från 2010.


Baron de Ley Reserva (nr 2525)Kalas pris 109 PIX


Baron de Ley Reserva Magnum (nr2525) 249 PIX Ett måste om man är två och bara en som dricker.