GastroVin/Studio Nian

N/v Pongrácz

Föregående Nästa
P1030897.JPG
P1040797.JPG
Pompa och ståt, det är så vi vill ha det när en flaska bubbel öppnas och de första pigga bubblorna flyger ut ur flaskan som ett nykterhetsrus och full med dofter och smaker. Denna gång så provar vi Sydafrikas stolthet och det är inte annat än N/v Pongrácz Brut, såklart blir det gott om krabba till.

Beskrivning:

När dropparna hälls upp i våra skumpaglas, så kan vi samtidigt beskåda en vacker klarhet från vinets strålande utseende. Doften får oss att drömma oss tillbaka i tiden då mormor bakade bröd i den gamla stenugnen, tänk er, hett mjöl, björkvedens söta toner med god doft av jäst. Rostade hasselnötter som fått ett stänk av sälta. Blommig och med ett snitt åt höstens fallna äpplen. Smaken är rund och balanserad, syran gottar sig med mineralerna och det känns att Pinot Noir som vanligt står för kroppen och ryggraden medans Chardonnay förpackar vinet och får en fin fruktighet som gör varje klunk till ett rent nöje.


”Pongrácz är inspirerad av Desiderius Pongrácz, en adelsman och flykting från Ungern, vars visioner och visdom utvecklade vinnäringen i Kapprovinsen. Desiderius Pongrácz kom till Sydafrika 1956 efter att ha flytt undan revolten i hemlandet. Innan dess tillbringade han 12 år som krigsfånge i Sibiriens saltgruvor. Desiderius Pongrácz var utbildad oenolog och han hade stora kunskaper om ädla druvsorter och hur man framställde vin enligt champagnemetoden när han kom till Sydafrika. Hans kunnande ledde till kvalitetshöjning av vinodling och vintillverkning i framför allt Kap-provinsen. Ett av hans skötebarn var tillverkning av mousserande viner som framställdes enligt champagnemetoden. Det vill säga att vinet framställts genom att genomgå en andra jäsning på butelj. I Sydafrika går framställningsmetoden under namnet ”Méthode Cap Classique” då namnet Champagne endast får användas i Champagne, Frankrike. För att hedra Desiderius Pongrácz har man uppkallat vinet efter honom.”


Ett gäng med fullmatade krabbor gör bubblet sällskap, rent krasst så skall inte bubblet passa så bra till enbart krabbkött, då köttet är berikat med mycket sötma och vinet kan på så sätt kännas syrligt. Men vi gör en vinägrett på citronsaft från grillad citron, smaksätter allt med färsk dill och olivolja. Nu får vinet en smakbro och en möjlighet att bekanta sig med köttets sötma, resultatet av det hela är att nu får Pinot Noir druvan spela ut och smaka till fullo. Nästa gång vinet känns ”surt” eller smaklöst så droppa citron över rätten så får man garanterat en helt annan upplevelse och vinet blir mycket godare. Lycka till med Er krabb & bubbel fest.


”Framställ enligt Méthode Cap Classique (Champagnemetoden) vilket innebär en andra jäsning på flaska. Druvorna till Pongrácz Brut, Pinot Noir 60 procent och Chardonnay 40 procent, är handplockade och efter pressning fördes musten över till rostfria ståltankar där alkohol- samt malolaktisk jäsning skedde. Då det stilla vinet var färdigt tillsattes jäst och socker så att en andra jäsning i flaskan startade och den fina moussen kunde börja utvecklas. När även denna jäsning avslutats vilade vinet med jästen i ungefär två år innan degorgering (avlägsnandet av jäst) skedde. Direkt efter den processen justerades sockerhalt och förlorad vinmängd innan buteljen förslöts med kork och grimma.”


 


Hitta bubblorna här!