GastroVin/Studio Nian

Bubblor & Skaldjur - Pongrácz Rosé

Föregående Nästa
rullar.jpg
P1040771.JPG
I väntans tider, jo ni! Det är inte mer än sanning. För snart är det skaldjurens högtid och det är inget som vi på Foodfolder missar. Det kommer att stänka, det kommer att skvätta och sugas en hel det, för snart börjar skaldjursfantasten få loss ordentligt!

Beskrivning:

Vi börjar enkel och snyggt med några vårrullar som vår allas kära Pia Wall skapat ett recept för. Detta är ett recept som alla kan vara med på att göra och det är alltid kul att se hur ”grannen” gör för att rulla den snyggaste vårrullen.


Se till att alla råvaror är snyggt skurna och att man håller sig till de små storlekarna enbart för att paketet skall bli som bäst och att man inte behöver tugga som en galning innan vinet kommer och vill forma en perfekt smakupplevelse. 


Då till det viktigaste, vinet. Vad väljer man för vin till en rätt som denna? VI finner sötma från räkorna och nektarinen. Koriandern har sin tydliga vegetabiliska och aromatiska smak. Såsen tillför en bra sving av Umami, hetta och sälta. Så nog är allt hela smakcirkeln sluten och då borde det inte bli några svårigheter att finna ett perfekt gott vin.


Jag rotar runt i källaren och finns en bubblande vän från Sydafrika och mer precis är det N/v Pongrácz Rosé. Ett bubbel som är lite bortglömt, men därför så skall vi plocka upp dem och nu ännu mer njuta av läskande droppar. Vinet har en vacker färg, lite som en klar sjö fullt med plockade rosenblad. Doften är intensiv och det poppar dofter som svarta vinbär, krusbär blad och mogna jordgubbar. Smaken är livlig och har en mycket fin kropp, första klunken känns alldeles ”krämig” frukten med sin sötma och perfekt balanserad syra och med inlevelse av jästa toner gör att vinet känns som lättvispad grädde. Mycket gott.


”Pongrácz Rosé blev år 2012 rankad Topp 10 i världen, tillsammans med finaste franska Champagner, under tävlingen "Effervescents du Monde". En internationell tävling som hölls i Dijon, Frankrike, för att hitta de bästa mousserande vinerna i världen, inklusive Champagne.”


Tor nu mig att vinet kommer att bli dansant med Pias vårrullar. Vinets frukt vill ha mer frukt och sött och det kommer som på beställning från nektarin. Sälta, hetta och Umami kommer att spela vinets friskhet ett spratt och vinet utan sin egen vetskap kommer att växa i smaker. Den aromatiska och distinkta smaken som koriander avger, gjorde sig ytters bra till bubblet som handskades på bästa vis med dess påtagliga smak.


För oss lite nördiga och som gillar månader, datum, årgångar och tider på fat osv. Så ta en titt på flaskans baksida och lägg märke till näst sista numret, i detta fall 45. Så menas det att vinet legat på sin fällning i dessa månader, och tar man en titt på de små flaskorna som räknas som mini magnum så kan månader på jästfällning uppgå mycket högre än 45 månader. Varför detta är intressant är att ju ”längre” vinet ligger på fällning så skapas en mogenhet och rundhet i bubblet. Känns igen på att bubblet både doftar och smakar mer av nybaktbröd, svamp, ekfat, lätta oxiderade toner, personligen så älskar jag mogenheten i bubblet.


Lycka till med vårrullarna och bubblet, glöm inte att rosé är lite mer romantiskt och lite extra gott.


”Framställd enligt ”Méthode Cap Classique” (Champagnemetoden). Druvorna till Pongrácz Rosé, Chardonnay 60 procent och Pinot Noir 40 procent, är handplockade och efter pressning fördes musten över till rostfria ståltankar där alkohol- samt malolaktisk jäsning skedde. Då det stilla vinet var färdigt tillsattes jäst och socker så att en andra jäsning i flaskan startade och den fina moussen kunde börja utvecklas. När även denna jäsning avslutats vilade vinet med jästen i ungefär två år innan degorgering (avlägsnandet av jäst) skedde. Direkt efter den processen justerades sockerhalt och förlorad vinmängd innan buteljen förslöts med kork och grimma.”


 


Länk till systembolaget