GastroVin/Studio Nian

2013 Pommard Premier Cru (Clos Orgelot) Monopole

Föregående Nästa
P1050777.JPG
IMG_8418.JPG
Låt oss på Foodfolder att berätta om ett speciellt vin vi provade och njöt av varje droppe som fanns i flaskan. Ett perfekt val till påskens underbara lamm

Beskrivning:

Namn: Pommard Premier Cru (Clos Ergolot) Monopole


Producent: Le Clos du Moulin aux Moines


Område: Côte de Beaune


Appellation: Pommard


Land: Frankrike


Årgång: 2013


Druva: Pinot Noir


Skördeuttag: 25–30 hl/hk


Eko/Bio: Naturligt Ekologiskt.


Utseende: Vacker, klarröd med fint djup. Tycks se mig dansande änglar över vinets skimrande yta.


Doft: Klassisk Pinot Noir med sin ton åt solmogna jordgubbar, skogshallon och nyskördad och tvättad tryffel. Denna lilla vinlott om 1,1 hk för med sig fantastiska toner av sandelträ och färsk ceder.


Smak: Ljuvlig, sammetslen men samtidigt med en snygg strävhet, otroligt fin balans mellan kropp och själ. Tanniner som anspelar tillsammans med jordmån (dammpust av torkad jord) och kvarvarande löv från sommaren. Vill aldrig sluta att smaka, sitter länge kvar i gommen och biter sig fast med sin gedigna historia.


Sammanställning/Gastronomi: Beror helt på vart jag befinner mig, sitter jag nere på en kulle i Côte de Beaune så dricker jag detta vin direkt ur flaskan, sliter av en bit frasig baguette och bred på oväntade mängder med anklever och river sagolikt med burgundisk tryffel över. Tar stora bett och låter vinet så blöta sig upp med brödet, få instöta på ankans fett och begrava sig i tryffelns oändliga smakrikedom.


Är jag hemma i Sverige och vid egna spisen så dekanterar jag vinet korrekt exakt 1 timme och 22 minuter innan servering, håller vinet två grader ”för” kallt för att vinet skall få vakna till liv i gommen. Serverar en perfekt stekt lamm bit (sadel) från Kusin Lina (Åstad gård) har förberett en slät och ljummen kräm på gulbeta och pumpa. Kommer att drapera lammet med en sky gjort av tryffel om vin från samma by. Givetvis serveras vinet i Orrefors Mature glas, det är såklart vita dukar och silverbestick på bordet. Vinet är kanske inte för allas plånböcker, men man bör prova detta vin minst en gång i sitt liv. För böveln vad gott vinet är. Drick nu, kanske hålla det i något år till men njut av årgång 2013.    


Övrigt: Många av de stora kritikerna vill gärna berätta att denna årgång är ett mellan år och saknar vissa storheter från 2009 eller 2014. Men varför jämföra dessa, vinerna från dessa lotter och gårdar är sanslöst bra och njut i stället av en 2013 för en mindre peng men oftast minst lika gott som de då bästa åren!