GastroVin/Studio Nian

Du är så sensuell, kära Pinot Noir

Föregående Nästa
P1010334.JPG

Tid för veckans krönika. Den gångna helgen har varit mirakulöst gällande intaget av bra gastronomi och fantastiska viner.

Vi kan inte annat än slås av all den destruktiva media idag, det kvittar vilken kanal eller social media, så är det tråkigheter.


Jag dömer inte, men heller så lägger inte mer kraft en vad som behövs, jag kommer alltid att laga mat för kärlekens skull och såklart gemenskapen som den ger oss.


Dricker alltid viner med ett förstånd om hur vinmakaren/gården vill att jag skall njuta av dropparna. Detta kallas respekt och det är kanske ett ord som borde användas mer i vår politiska värld.


Jag är inte en del av den nu, jag tillhör den värld som tycker om varandra, inte skada. Så denna text kommer vara ännu mer bombarderad med kärlek och trygghet än mina föregående inlägg, för jag är så trött på att människor vill andra illa.


 


Kvällen första kärlekspatron är hämtad från andra sidan vattnet och mer exakt på dess västkust. Alla som känner mig vet att jag har större delen av mitt hjärta i Kalifornien, kärleken till vinerna har jag många härliga jänkare att tacka för, speciellt Paul Roberts och Bill Harlan.


För att få ut mer känslomässiga smaker och dofter av vinet så får de vakna till liv i karaff. Sensuellt och brett breder vinet ut sig och börjar vakna till liv. Doften är ljuvlig och alldeles ren, tonerna av varma öländska jordgubbar trängs med hallon och solmogna vinbär. Vinet är enligt och galant bra balanserat. Smaken sitter kvar länge och det finns en vis kryddighet och syra i vinet som jag vill komma åt och det gör jag med att servera heta smaker på tallriken. 100 % Pinot Noir från 6 olika lägen i Santa Maria Valley.


Au Bon Climat Pinot Noir


Huvudsaklige kommer druvorna från Bien Nacido, Rancho Vedro och Au Bon Climat. Alla de kunniga säger att 2011 är ett svårt år, jag tycker att år 2011 ger mig en stil av mycket hårt arbete i vingården. Vinet har fått sin vackra form av att ligga i fat under 11 månader.


”Au Bon Climat grundades 1982 av Jim Clendenen. Under sin studietid på Santa Barbara University gjorde Jim ett utbytesår i Bordeaux och fick upp ögonen för livets goda. Mat och vin. Det var dock inte förrän några år senare under ett längre besök i Bourgogne som tanken på att börja göra vin själv dök upp. Småskaligheten och de enkla medel som används vid framställning av viner av absolut världsklass lockade Jim till att prova på något liknande hemma i Santa Barbara. Efter att ha tjatat in sig som medhjälpare hos Ken Brown på Zaca Mesa och efter att a gjort tre skördar på ett år. Californien, Australien och Bourgogne, var han redo att dra igång sin egna verksamhet. Tillsammans med Adam Tolmach, idag mest känd för Ojai Vineyard skapade dom Au Bon Climat 1982. Succén var ett faktum direkt med första årgången. Efter nio år tillsammans gick paret skilda vägar och Tolmach startade upp sitt Ojai vineyards, medan Jim fortsatte med Au Bon Climat. Sedan dess har Jim Clenenden fortsatt att producera huvudsakligen Pinot Noir och Chardonnay i sin alldeles egna stil. Egentligen har receptet aldrig förändrats. Målet har alltid varit att göra Californiska viner med inspiration från Bourgogne. Medan trender kommer och går står Au Bon Climat stabilt i den sandiga jorden vid utkanten av Bien Nacido Vineyard och producerar världsklassviner årgång efter årgång utan att ändra på sitt grundrecept.”


Grillat fläsk
Till de här dropparna så serverar jag kanske inte den mest stilfulla rätt, men smakerna är enbart tillsatta för att vinet skall stråla på bästa vis. Jag grillar några skivor med fläsk från Nibble gård. Tar även en stor bit av stekt haloumi ost, lägger soltorkade tomater, rostad lök, söt senap och chilihet ketchup i ett stekt majsbröd. Älskar att äta med händerna, det blir en avslappnad känsla. Vinets frukt tog tag i fläskets feta och salta del och frodades väl. Vinet har även sin sida av kryddighet som blev en saga i sig när den rostade löken med hettan i chili ketchupen tog sig till varandra. Ostens syra lekte vidare med vinet unga spartanska frukt. En förförisk upplevelse de två tillsammans.