GastroVin/Studio Nian

2014 Stellenzicht Golden Triangle Pinotage.

Föregående Nästa
P1050732.JPG
image.jpeg (2)
En pava vin och en panna med krämig pasta som paus i våråkningen, ja ni det kan inte annat bli en perfekt start på resten av dagen. Fjällen levererar sol och snö, Terese kommer med pastan och jag poppar vinet. En kombination som i sig är världsbäst.

Beskrivning:

Benen värker, magmusklerna är stumma efter morgonåkningen på skutan, det kommer bli väl behövligt med en lång lunch, vi tar oss bort mot Ullådalen och dess kända ställen (endast för lokals) där man parkerar sina lagg vid behaglig plats och space för att kunna göra upp en eld.


Även denna gång så är det fina vänner som burit upp allt till oss, så vi har egentligen bara att värma upp pastan och poppa vinet så är vi redo för mer kolhydrater. Vinet som fick följa med på fjället idag är 2014 Stellenzicht Golden Triangle Pinotage. Perfekt vin för 109 pix och gör sig bra i svenska fjällen. Doften är bärig och toner av ceder, torkade kråkbär och plommon. Smaken är balanserad, fin ton av fat och bärigheten är lysande. Tanninerna är lättsamma och bygger vinet tillsammans med vinets frukt och alkohol. Kan nästan tro att vinet är skapt av en alpinist, för vinet trivs verkligen i minusgrader och sol.


Pasta med mänger av smaker från sidfläsk, svamp, örter och kvalitetskorv. Rätten i sig behöver en känga från smakrikedomen i vinet. Mycket fett, gott fett vill ha sällskap av bärighet och ryggrad från vinet, och det lever verkligen vinet upp till. Onyttigheterna rundas av vinet och gör det mjukare och ännu mer angenämt. Att sitta och sippa på ett vin av denna klass och mumsa i sig av en gedigen pastarätt och blicka ut över Åresjön och Renfjället är i sig tre stjärnor. Låt nu inte mig störa mer i er dag, utan att prova på rätten och köp en av dessa pavor och njut av dagen lång.


”Vingården, Golden Triangle har fått sitt namn efter dess jordmån och läge. Den högt liggande sluttningen ger år efter år hög kvalitet av druvor. Den planterades 1995 och allt är planterat som ”bush wine”. Jordmånen består av komposterad granit. Druvorna handplockar och alkoholjäsningen sker i rostfria ståltankar vid en temperatur av 28 – 30 grader C. Hälften av vinet avslutade alkoholjäsningen i rostfria ståltankar och andra hälften fördes över till ekfat där alkoholjäsningen avslutades. Efter den malolaktiska jäsningen följde mognadslagring på ekfat i 16 månader. Av ekfaten som användes var; 44 % nya franska- 33 % nya amerikanska- och 5 % nya ungerska ekfat. Resten var ett år gamla ekfat. och en blandning av 65% fransk-, 30 % amerikansk- och 5 % rysk ek”


 


Länk till vinet!

Tips

Ta till ordentligt med pasta, det är behövligt, gott och nyttigt på alla sätt och vis.