GastroVin/Studio Nian

2013 Allesverloren Shiraz

Föregående Nästa
P1050729.JPG
flodfolder-köttgryta-.JPG
Perfekta recept och drycker till påskens snöiga äventyr. Låt oss tillreda grytan i köket för att sen be ge oss ut på fjället och värma oss med ett gott glas vin.

Beskrivning:

Varför inte göra som så att man färdigställer hela måltiden hemma i köket sen slår man in allt och packar på släden och tar sig ann dagens vackra vårväder, det är ju snart påsk. En tid då snön brukar hålla sig kall fram till lunch för att sen mer kännas som njutning av sorbet. Därför står man på sig med att vara uppe tidigt, gärna först ute i liften och hinner med de där perfekta åken på morgonen.


Därefter så kopplas släden på, och det är snart tid för lunch i en glänta som solen värmt upp för att bli sådär perfekt inför stundande lunch. Denna dag så bjuder Tessan på en mustig och smakrik gryta som nu värms av sprakade torr björkved.


Grytan kommer att serveras med nybakt bröd från Grädda bageri i Åre och såklart har vi en pava vin med för att bli lite mer mjuka i benen innan det efter många timmar i solen skall bege sig ned till byn för att där mötas av en värmande bastu.


Grytan består av högrev, massor med grönsaker, vin och märgben. Vad kan inte bli bättre till att servera smakrika droppar från Sydafrika och producenten Allesverloren, denna gång provar vi årgång 2015 och druvan Shiraz. Ett vin med storheter och värmande kropp. Doften skall delas med björkvedens mjuka dofter och nosen särskiljer dem väl med att vi känner ceder, varm röd bärighet, fat. Smaken är runt, balanserad och goda tanniner med fina inslag av cigarrlådan.


Fösta tuggan som tas av en bit bröd och en slurk vin infinner vi oss alla, i ett himmelsk lugn och njutnings känsla som alla borde få uppleva. Vinet behöver och vill ha motstånd av kraftiga och rustika smaker för att komma till sin rätt, och det är precis så Tessan har skapat denna gryta, en riktig vingryta kan man förklara.


Det går inte annat än skratta sig lycklig över vår utsikt, vårt sällskap, all god mat och ett gott vin. Det är precis detta vi står för, vardagens lyxighet utan en massa tuschade amexkort och smink, bara helt naturligt snyggt och skönt.


”Vingårdarna sträcker sig från 170– till 350 meters höjd över havet. Jordmånen består av skiffer och sandsten och nederbörden är cirka 200 mm per år. Druvorna har först jäst i öppna cementkar vid ca 25 graders temperatur under fem till sju dagar, sedan följde ytterligare fyra månaders macereration på jästen. Därefter lagrades vinet i cirka 18 månader i en kombination av nya, ett och två år gamla franska fat samt en liten del i nya amerikanska fat.”


 


Länk till vinet.

Tips

Ett gott bröd att doppa i grytan är ett måste, och så mängder med sällskap och kärlek.