GastroVin/Studio Nian

Marin Fontanafredda

Föregående Nästa
img_9918.jpg
P1050633.JPG
Ett vin som få har provat, men ett vin som alla skulle känna lycka och god smak av, testa till rätten med ägg så skall ni få känna på underverk.

Beskrivning:

Vinet till skapelsen är inte helt oväntat, för den tränade gommen, den mindre vetande hade givit mig en lavett över att servera vin till ett löst ägg, det står ju så i böckerna från vikingatiden att ägg och vin inte går att få tillsammans, jag är den skolan som kan få ett ägg att sjunga tillsammans med ett vin. Våga testa det kommer bli bra. I glaset vårt häller vi vin från anrika producenten Fontanafredda. Ett vi som heter Marin Langhe Bianco och har en druvblend bestående av Riesling 50%, Nascetta 50%. Årgången är 2012.


”Fontanafredda grundades den 17 juni 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter att ha förälskat sig upp över öronen i en lokal flicka vid namn Rosa Vercellana gav han Rosa denna Estate och adlade henne till Grevinna av Mirafiore. Deras son, Emanuele Guerrieri, beslöt sig att börja odla vin och 1878 sattes de första vinstockarna på Fontanafredda. Efter vinlusens härjande och finanskrisen på 1920-talet var familjen tvungen att sälja Fontanafredda till Monte dei Paschi di Siena 1931. Paschi di Siena, som är världens äldsta bank, drev denna Estate fram till 2008, då en ny finanskris var ett faktum. 


Då köpte den lokala entreprenören Oscar Farinetti tillsammans med Luca Baffigo Filangieri en majoritet av aktierna från banken, och driver idag denna estate som inkluderar 100 hektar vinodlingar. 1996 anslöt den dynamiska och kompetenta vinmakaren Danilo Drocco och tog över ansvaret för Fontanafreddas viner. De förändringar som gjorts; omplantering av vingårdar, ny vinifieringsanläggning och renovering av källaren har resulterat i att Fontanafredda återigen är bland de främsta av producenter i Barolo.”


Klart och tydlig i glaset, doften är stilig med toner av örter och mineraler. Visst finns det en exotisk anknytning i doften från gula och mogna frukter. Men en ton som aldrig blir för mycket. Kombinationen av dessa två druvor är ett fint umgänge. De bidrar med sina stilar och tillsammans så gör det storverk. Blommigt och återigen örtigheten av timjan, rosmarin och lökrot är spännande att uppleva. Syran och balansen i vinet är bra.


 


Länk till vinet.