GastroVin/Studio Nian

2016 Allesverloren Chenin Blanc

Föregående Nästa
P1060092.JPG
046.bmp (1)
Ett gäng nykokta havskräftor, några solmogna citroner och en ramslöksmajonnäs. -Jo, jag tackar, till detta dricker vi en nyhet från Janake Wine, 2016 ALLESVERLOREN CHENIN BLANC. Och vinet var till stor belåtenhet

Beskrivning:

Den kända vinfirman som vi finner i Swartland, en producent som många år har varit ett självklart val på bolaget. Denna gång så får vi nöjet att prova på nytt vin som jag tror stort på att det blir en hitt till sommarens menyer med mycket grillat från havet eller från hönsgården.


Vinet är fräscht och friskt, med exotiska inslag och sensommarens äpplen. Vi känner en tydlig ton av citrus som gör vinet piggt genom hela gommen. Vi finner även finstämd smak av fat och det ger vinet en god balans och längd.


”Druvorna handplockades och pressades försiktigt. Efter det klarnades och jästes vinet. Det har lagrats på stora gamla ekfat i 7 månader innan det åter igen klarnades och slutligen buteljerades.”


Vinet kan inte annat än sjunka av lycka när vi tar oss första klunken och har samtidigt tagit oss den första kräftan. Vi har slagit oss ned nere vid vår brygga så skal och lag från havets guld får falla fritt tillbaka i havet. Fötterna svalkas i vattnet och vi verkligen njuter av varje sipp och skaldjur. För att vinet inte skal få en för lätt matchning så har vi vår ramslöks majonnäs som består av fetma, lökighet och en viss bitterhet, och precis de ”motståndet” gillar vinet.


Jag kan absolut dricka vinet i min ensamhet men tycker nog allt att vi är värda sällskap av de tillhörande smakerna som bjuds på denna dag. Ett vin för under hundra lappen och det gläds vi med, återigen jag tror på detta vin som många glada minnen från denna långa och varma sommar. Skål på er.


”Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen. Den nuvarande ägaren och vinmakaren, Danie Malan, är femte generation i familjen Malan och en stor personlighet med tillika stor kroppshydda. Danie är en före detta rugbyspelare vilket avspeglas i hans viner. Det är kraft och långt liv och länge kvarsittande eftersmak som han strävar efter, dock är de aldrig aggressiva utan tvärtom mycket generösa, precis som Danie själv. Området är ett förhållandevis hett, varmt och torrt distrikt och nederbörden är i genomsnitt endast 450 till 600 millimeter. Konstbevattning har inte tillåtits förrän helt nyligen.”


Länt till vinet.