GastroVin/Studio Nian

Neethlingshof Sauvignon Blanc - Perfekt vin till torsken

Föregående Nästa
P1030914.JPG
image.jpeg
Friska viner med fina toner av citrus och fläder. Låter inte det bara så himla gott? Sommaren är inte på väg att ta slut, den vänder bara på tiden, och det blir de varma kvällarna istället för de glödheta dagarna. Självklart behöver man då ett gott glas vin till lunchen eller middagen.

Beskrivning:

Denna gång så provar vi ett riktigt druvtypiskt vin och doften ger oss härliga inslag av krusbär, fläderblomma, omogna äpplen, nyskördat grönt hö och en del torkade fikon. Med alla dessa hintar om vilken druva vi har i glaset, så säger vi alla i kör 100 % Sauvignon Blanc från 2015.


Viner klarar sig fint på egen hand, som en vän i bersån eller som kompis intill poolen. Som vanligt så väljer jag gärna en matbit till vinet, enbart för att få uppleva det godaste och den innersta från flaskan.


Hitta vinet här!


”I Neethlingshof vingårdar arbetar man för att allt ska vara så naturligt som möjligt, varför man tagit bort en del av vinet och istället planterat buskar och träd där. Dessa ”öar” med naturlig vegetation drar till sig insekter, små reptiler och olika sorters däggdjur som stormtrivs och håller de onyttiga skadedjuren i schack. Man har även satt upp höga stolpar i vingården för att få dit ugglor som livnär sig på möss och andra gnagare som skadar vinrankorna. Eftersom det finns orm arbetar man också mycket med att utbilda personalen som arbetar i vingårdarna hur man hanterar dessa då de är nyttodjur och inte får dödas. Neethlinshof är medlem i Biodiversity & Wine Initiative som är en föregångare mellan Sydafrikas vinindustri och sektionen för bevarande av Sydafrikas natur. Man kan beskriva det som att de arbetar på liknade sätt som på ekologiska vingårdar men har gått steget längre, då man vill bevara sydafrikas natur och växtkultur. Farmen är även Integrity & Sustainability Certifierad.”


Smaken är enkelt och sagt mycket god, pärlande på tungan av den unga gröna frukten, bra mineraler och fin balans mellan syra och fruktighet. Vinet har en trevlig kropp och är långlivad på tungan. Vad bättre kan inte passa till detta vin om inte, torsk i salvia och soyasmör, morötter och mandlar. En fantastisk god rätt, som ber om att få syra/ pigg frukt för att smaka så där gott, som bara torsk kan.


Torsken får en fin sälta och örtighet som vinets pigga frukt vill åt. Soya med mycket umami, kompletterar vinets frukt och balanserar vinet på bästa sätt. Nötigheten från smöret gör att vinet får en rundare smak och förlänger smakglädjen under hela middagen.