GastroVin/Studio Nian

Kryddans druva

Föregående Nästa
P1030920.JPG
Allt skall ut, grillen, möblerna, poolen, studsmattan, ungarna och så frun då. För nu är det sommar och då är vi mer än gärna ute och förlustar oss. Filten, Sex in The City boxen samt tekoppen är undanstoppad för denna vinter. Det är nu som vi skall inhysa med mängder av kärlek i alla dess former.

Beskrivning:

Sen finns det dom som mig, som gärna har grillen ute året om och det minst lika trivsamt att ha långkallingar som short bredvid grillen, men alla är vi olika. Dagen till ära så har jag ett gäng sparrisar, ett sällskap av havskräftor och en del örter, skott och groddar. Får absolut inte glömma den fantastisk goda osten Bleu du Vercors – Sassenage AOP. En mild men smakrik Fransk helylle ost.


Grillar sparrisen på ena sidan och steker kräftorna i smör, bryter osten och strör över alla de gröna och röda örterna och skotten, glöm inte ramslöken.


I glaset så har vi en aromatisk och gentil stil, det doftar färska kryddor och har en viss kall sälta i sig. Smaken är förförisk och de typiska dragen åt persika, fläder, sommarblommor med tulpanblad finns med hela vägen genom nos och gom. Balanserat vin med bra mineraler och med storstilad friska. Ett perfekt vin för en sund i solen, en svalkande vän men stor karisma. Dessa viner som är skapt av druvan Gewürtztraminer har som oftast en fin sötma som vill bli tagen med storm och därför så har vi sparrisen med en vis sötma och såklart kräftan med sin läckra sötma. Tack vara ostens milda sälta och fetma så behåller vinet sin fina frukt. Vi njuter av 2015 Neethlingshof Gewürtztraminer (Stellenbosch).


”I Neethlingshof vingårdar arbetar man för att allt ska vara så naturligt som möjligt, varför man tagit bort en del av vinet och istället planterat buskar och träd där. Dessa ”öar” med naturlig vegetation drar till sig insekter, små reptiler och olika sorters däggdjur som stormtrivs och håller de onyttiga skadedjuren i schack. Man har även satt upp höga stolpar i vingården för att få dit ugglor som livnär sig på möss och andra gnagare som skadar vinrankorna. Eftersom det finns orm arbetar man också mycket med att utbilda personalen som arbetar i vingårdarna hur man hanterar dessa då de är nyttodjur och inte får dödas.”


Kuriosa.. Orten Stellenbosch grundades av immigranter från Europa. Och staden är uppkallad efter Simon van der Stel (1679). Och man räknar med att efter Kapstaden så är Stellenbosch den äldsta ort i Sydafrika. Staden bär även ett annat namn i folkmun och för er som varit där så vet ni att smeknamnet är Eikstad efter att man planterades ett större antal ekar.”


Länk till monopolet. 


 

Tips

Njut...njut och njut lite till!