GastroVin/Studio Nian

Winefinder har Julvinerna

Föregående Nästa
P1050299.JPG (1)
Storartat, burdust, ”överdrivet”, syltigt, sött, fatigt och alldeles underbart. Min söta sida kan inte annat än brista ut i glädje när detta vin ger mig precis det jag vill ha, just idag.

Beskrivning:

Många talar om vinerna som överdådiga och med för mycket syltig inlevelse. Inte här, inte denna gång och inte längre. Vinet har en storhet, dofter av violens fina sötma, fänkålens dill, söt lakrits (S-märken) torkade hallon och en liten stäng av örtighet. 15 månader på fat, gamla stora ekliggare. Perfekt avvägning av fat, frukt och struktur i vinet.


Jag förbereder vinet i karaff en timme innan servering för att kanta bort en del av hårdheten och nyvakenheten. Vinet är en framtid, en ny skola och stil på vin. Man har lyckat bevara storheten i fruktens kropp men ända får man med en stor portion elegans. Vinmakaren till detta vin är Matt Grant, som tillhör den nya generationen. Vinerna skapas i Barossa Valley. Jag får en känsla av att man har tagit en stil från de återupptagna Red head Winery och höjt standarden lite till. Hur som haver så är vinet briljant.


”Projektet First Drop Wines grundade Matt tillsammans med sin vän John Retsas 2004. De äger inga vingårdar, inte ens ett vineri, utan köper in de druvor de anser håller hög kvalitet och hyr sedan in sig i ett vineri och producerar sina viner. De använder druvor från de bästa distrikten såsom Barossa Valley, McLaren Vale och Adelaide Hills. Vinerna från First Drop håller samtliga en mycket hög kvalitet.”

Tips

Ett vin som skapt för Julbordet Revben, med mycket sälta, fett och en väl reducerad söt glace.