GastroVin/Studio Nian

Höstvin från Winefinder

Föregående Nästa
P1050303.jpg
IMG_7978.jpg
gryta.jpg
En sann Pionjär inom vinnäringen i Chile. En klassiker och för många är detta vinerna med tyngd, men då inte av överarbetad frukt, utan tyngden av sann kärlek.

Beskrivning:

Grytornas tid är här och det är med stor finess man kokar ihop allt som finns i råvarukorgen. En kväll som denna skall nötinnanlår få sjuda så länge att köttets fibrer faller isär, till detta så adderas såsom pumpa, rotselleri, morötter, chili, kanel, lök och peppar. Låt oss kalla rätten Chili med stort C.


Till Chili så är det ett måste med något tillbehör som har hög syra som smetana eller Crème fraiche. Smakerna är kraftiga och för att inte mätta smaksinnet för fort så tar vi till syra och friska. Även för att vinet inte skall få en käftsmäll och inte tillföra något, så återigen så kommer syran till pass och blir förmedlaren mellan kött och druva.


Pionjären från Chile är ingen annan än, Montes. Vingården grundades år 1987 av Aurelio Montes och Douglas Murray. För oss äldre vinnördar så kanske namnet Discover Wine som sen ändrade till Montes.


” Första vinet var den nu smått legendarisk Montes Alpha Cabernet Sauvignon - som fick fantastiska recensioner av vinkritiker runt om i världen - och Montes blev snabbt kända som en av de absolut bästa egendomarna i Chile. Montes var också en av de första att experimentera med Syrah och vingårdar som var planterade på bergssluttningarna (som i Europa) snarare än nere i de bördiga dalgångarna.’”


Vinet är dekanterat sen två timmar tillbaka i tiden, enbart för att komma till sin rätt och det syrliga ”morgon” humöret skall dunsta och få fram en festlighet i vinet. Doften är gedigen och krallig, toner av rostad smakrika kryddor, fänkål, lakritsrot, varma björnbär och en rejäl portion med mörk choklad. Doften är som sin smak, men det är nu man känner vinets storhet med balansen mellan frukt, tanniner, fat och alkohol är stilfull. Tanninerna leker med tungan en längre tid och biter sig fast efter klunken intagits.


Grytans smaker är storslagna och vinet likaså. Men som jag beskrev innan så blir syran från smetanan sammanförandet och smakerna faller samman. Denna rätt och detta vin är ett måste i denna kalla månad. Glöm inte att baka lite tunnbröd och hacka lite sallad som förgyller alla smaker. Smaklig spis och tack till Winefinder Sverige för vinet och Tobias för receptet.


I glaset har vi 2012 Montes Alpha Syrah, Colchagua Valley, Chile

Tips

Picklad lök, tryffelmajo, avokado... Varför inte så har vi en äkta och god tacofest.