GastroVin/Studio Nian

Vinet till grytan

Föregående Nästa
P1050111.jpg (1)
Ett område, ett vin, en druva som man till vardags inte dricker allt för ofta. Och synd är det! Vi kanske har mer erfarenhet av starkare drycker från detta område, men jag tycker att vinet har sin stil och man kan inte annat än förvånas över vinet.

Beskrivning:

100 % Malbec, hur ofta dricker vi det? Området Sud-Ouest, är ett samlingsnamn för många små distrikt och bandet håller sig från Baskien vid spanska gränsen och drar sig upp till Toulouse. Skriver jag Madrian, Juracon, Fronton så får fler uppfattningen om vart vi befinner oss. Druvan som har ett odlings Arial på 6152 hektar (Frankrike) är överlägset mest odlat i detta område. I Bordeaux så är det på högra stranden Côte de Bourg som druvan är väl omtalad.


Vinerna blir oftast tannintydliga och har en bitsk upplevelse. Kan man bara hantera denna stramhet, i vissa fall vulgära stil så är vinerna goda till mycket bra. I vårt vin denna kväll så har vi tanniner, påtaglig stramhet, men också en frukt av mörka mogna bär. Ett uns av blöta löv, tobak och torkade örter. Vinet är till stor belåtenhet och ber om mat för att mjuka till och bli ännu mer behaglig.


Fett, smör, lagom med sälta, något sött och då i varm textur. Vad kan inte bli bättre än en Boeuf Bourguignon. Grytan som har allt det som jag och vinet önskar. Köttets kraftiga smak kommer att bita tag om tanninerna och göra dem mer behagliga. Sötmans fina stil i grytan blir toppen till vinets bakomliggande frukt och örtighet. Klicka i en sked med Smetana för att få en läskande syra till vinet och rätten. Låt er inte vänta, vinet i glaset är 2012 Reserve du Vieux Noir. Och i grytan har vi Tessans smakrika Boeuf.


”ABRARD är en ung negociant belägen i Cognac, i Frankrike, vars syfte är att framställa välgjorda och bra viner som är prisvärda och kommer från relativt okända regioner i Frankrike. Ägare är Bache-Gabrielsen Vincent and Hervé. Vinmakare är Frédéric Thiollet, Vincent Bache-Gabrielsen och Florent Girou.”


Länk till vinet. 

Tips

Vinet älskar att få umgås med mustiga grytor, grädde, lingon, grätänger. Allt som har en gedigen fet stil (varm).