GastroVin/Studio Nian

Primo Veneto Appuntamento

Föregående Nästa
P1060386.jpg
Höstiga viner, varför inte korka upp en god italienare, till en klassisk och smakrik höstgryta. Njut av Tereses mustiga älggulasch, och vinet kommer denna gång från Janake Wine.

Beskrivning:

Nu är tiden här, den tid, då det återigen är lagligt att sätta på sig sin stickade kofta, dra på sig sina raggsockar och krypa upp i fåtöljen med ett gott glas vin. Kanske tända upp en brasa och såklart skall man tillreda långkok efter långkok. Idag är det Gulasch som står på spisen och i glasen har vi en nykomling ur Janake Wines portfölj.


Primo Appuntamento är ett rött vin skapt av Corvina, Merlot, Cabernet Sauvignon och Rondinella. Traditionell handskörd och ca en månads tid enligt appassimentos alla regler och lagar. För att få en rondör och en balans i vinet så lägger de vinet i ekfat under ett knappt ett år. Resultatet av detta blir ett vin med stor kropp och smak. Jag luktar mig fram mellan körsbär, ceder, lakrits, choklad och höstens plommon.Smaken är som sin doft, men vill gärna lägga till den tydliga ek tonen och den behövliga syran som gör att vinet inte blir för mycket i munnen.


”Luigi Righetti är en familjefirma från byn Valgatara di Marano i hjärtat av distriktet Valpolicella Classico. Det var förresten just Luigi som utvecklade den mousserande Recioton. I dag satsar sönerna Gianmaria och Guiseppe allt på framtiden i en supermodern vinanläggning med rader av rostfria tankar, vasselinpressar och barriquer och man har byggt ett stort luftkonditionerat hus för torkning av druvor som ska bli Amarone och Recioton. Pappa Luigi, född 1922, arbetar ännu i vingården eller i källaren. När Janake träffade denna familj 1992 så buteljerade man bara 15% av produktionen, resten såldes till andra producenter i distriktet. Nu buteljerar man allt. Sverige är Righettis absolut viktigaste exportmarknad och köper in 40% av totalproduktionen”


Vinet vill och behöver smakrik mat och då är en gryta perfekt, där grönsakerna fått delge smak till köttet och fonden, enkelt förklarat, smakerna gifter sig och smakar bara bättre tillsammans. I detta recept så tycker jag att det rökta sidfläsket, kummin och vitlöken är det som gör grytan så smaklig. Vinet gillar de alla och vinet känns mycket gentilt till grytan. För er som vill så tar ni er klick av smetana för att tillsätta en viss syra till viner, och det uppskattas av oss alla inblandade.


Smaklig spis.


Länk till vinet.