GastroVin

Barbera d'Asti Costalunga

Föregående Nästa
Låt mig presentera Piemontes största familjeägda vingård, ägorna går tillbaka till 1907 och enda sen dess, har man levt efter kraven på sig själva, att enbart göra högklassiga viner med tydlig Terroir. Med detta sagt så går det inte att missa ett av höstens mer spännande vin.

Beskrivning:

Vi har provat Barbera d´Asti DOCG Costalunga. Ett område och en druva som vi har stor respekt för. Den karga jorden som består av kalkrik lerjord gör att rankorna får kämpa efter varje droppa vatten och ju mer rankorna kämpar desto bättre bli druvorna som skördas i mitten av september.


Vinets färg är djupt röd och redan i palettens kulör så känner vi att vinet kommer att ge oss en smakresa som är värd varje sekund. Doften är örtig, lite som någon kittlar en med en rosmarins kvist intill näsan. Ceder, fin kall tobak och en hint av viol och nypon.


Smaken är som sin doft men vill så gärna tillägga den fina stråk av eukalyptus och torkade plommon. Med ett sådant gott vin med lång smak och ett avslut som får varje tunnbindare att le över sina verk och förståelse vad fat gör med ett vin.


Vinet vill ha kraft och feta smaker från bordet för att komma till sin fulla rätt. En läcker krämig pasta med burdusa mängder med Piemontesisk vit tryffel och där chef har halkat på ett basilikablad och tappat en större del parmesanost i just den grytan som pasta, grädde, tryffel och nu osten sällskapar.


Det är nu Janake Wine Group som tar in dessa fina viner och det går såklart bra att beställa vinerna via systembolaget.


Länk till vinet!

Tips

Laga till en sagolikt stor portion av Tessans pasta för den är galet god.