GastroVin/Studio Nian

Vinet är inte vitt, heller inte rött, och absolut inte rosé

Föregående Nästa
Kyckling.JPG
Kyckling 1.JPG

Visst är det hälrligt med mångfald, vem har rätt och vem har fel? Vem är det som ställer till det för männsklihgeten, är det kanske vi själva? skyll inte på media, de är inte mer än djur som vill ha uppmärksam, och för att nå resultat kan man gå långt, gäna trama på männsikor under vägen. Därför så tycker jag bara om naturligt goda viner.

Veckans krönika börjar med, Burhh! Det är ruggigt om dagarna nu. Samtidigt härligt att se folk som klär sig, det är kläder över hela kroppen och för mig är det rätt smakligt med höstens och vinterns Mode. Sladdade förbi en välbesökt och populär affärskedja som har allt mellan himmel och motor, det första som skedde i butiken var, att framför stod det ca 2000 tomtar i olika strorlekar och spejade på mig. Det är oktober, inte advent. Tur är väl det, att första november så kommer reklamen i lådan om vårens kryssningar och vad som är bäst att resa under midsommarhelgen. Det är så bra att vi tar tillvara på tiden, att vi hinner reflektera dagen som vi lever i. Undra hur det var förr med att leva i måndagen när det faktiskt var måndag och inte fredag! Är det de här som gör att vi gärna åker lagg på nationaldagen och dricker glögg på midsommarafton. Är detta klokt? Heja Sverige.


I glaset finner vi vinet Azienda Agricola Radikon (85 poäng) från Friuli-Venezia-Giulia i Italien. Vinet har en sammanställning av dessa tre druvor Chardonnay 40 %, Pinot Grigio 30 %, Sauvignon Blanc 30 %. Utseendet är för vissa mycket lockade med en intressant viskositet, kan likna en höst glimrade fjällsluttning med mängder av orangea vackra färger. Och för vissa så blir detta ett stop för vissa som inte kan spegla sig i vinets glans. Doften är speciell, och återigen så kommer många otränade näsor att välja bort vinet. Men gör inte det, man måste ge vinet en viss tid. Det handlar inte om att dekantera vinet i timmar, för det klarar inte vinet av pga. en mycket försiktigt Vinifikation. Vinet har en påtaglig "syra" som upplevs skarpare än vad det egentligen är. Bakom denna ridå av friska och vinpiskande ”syror” så finner vi en palett som kan tänkas åt ett pralinfat med tonerna av hösten, torkad exotisk frukt som aprikos och persika. Örtig, parfymerande dofter av mogna plommon. Rostade mandlar och övermoget äppelkött är de mest tydligt smakerna. Men för att på bästa vis uppleva dessa vackra toner är enigt mig, ett måste att ha tillhörande gastronomi. Därav så vill jag använda mig av följande fetma/sötma som kommer att binda en del av vinets friska, för att inte få vinet på villovägar så läste ni tidigare att jag tillsätter en viss del syra genom vinägern och därför så kommer vinet inte känna sig undanskuffat. Kycklingens smakrika kött med sälta gör vinet lugnare och här träffar vi på vinets grundliga kropp.


”Stanko Radikon är en av pionjärerna när det kommer till naturviner och viner med extremt lång skalkontakt. Så kallade orangeviner. Stankos filosofi för vinproduktion är lika enkel som den är komplex – Att producera ett vin som är helt naturligt. Ett vin där ärlighet och äkthet är viktigare även om det kan bidra till stora variationer mellan årgångarna. Generiska viner som strävar efter att minimera årgångsvariationer är helt ointressant för Stanko Radikon. Vitikultur (Arbetet i vingården) och Vinifikation (arbetet med musten efter skörd) är helt befriad från kemiska bekämpningsmedel, temperaturkontrollerad jäsning och tillsats av svavel. Istället för att tillsätta svavel som en antioxidant under Vinifikatonen så väljer Radikon att låta det blivande vinet få spendera tid tillsammans med skalen från druvorna under en längre period än vad de flesta andra vinmakare i världen gör. Druvskalen från både röda och vita druvor innehåller tanniner och färg. Radikons viner överraskar och förvånar. Redan när du häller upp vinerna i glaset slås du av en färg som går åt djupt orange. Från och med nu väljer du antingen att bli hänförd och förförd eller så rynkar du på näsan och mumlar något om att oxiderade viner är defekta viner. Väljer du ett öppet sinnelag och att låta dig bli hänförd och förförd av Radikons viner har en ny värld av vin förhoppningsvis öppnat sig för dig. Doftrikedomen är påtaglig och varierar såklart beroende på vilket vin du hällt upp i glaset. När du sedan provar vinet upptäcker du att det finns en strävhet som normalt inte existerar hos vita viner tillsammans med en enorm smakrikedom och längd tillhör vinerna från Radikon några av de mest unika viner du hittar världen just nu.”Återigen så vill jag inte säga varken bu eller bä om denna stil av vin, för mig är det en stil som många gillar och ingen är gladare än jag för mångfald, samtidigt som jag beskrev innan så lägger detta ett krav på mig att lära om olika vinkulturer. Så våga prova denna typ av vin, finns flertalet vinbarer/restauranger i byn som är specialister på denna stil, och det är ett mycket intressant samtalsämne. Mest spännande är att för stunden sitter i skolbänken under Kemisten Dick Samuelsson och just tar en Master för att få ännu mer kött på benen om vad VIN är. Med det orden avslutar jag veckans krönika med att jag gillar visst Naturligt goda viner!