GastroVin/Studio Nian

2015 Domaine de la Foliette

Föregående Nästa
P1050347.jpg
I de kallaste vattnen simmar de godaste fiskarna. Idag är det torsk på menyn. Och med en vinproducent som med ödmjukhet säger att de gör de bästa vinerna i denna stil, så måste det bli perfekt ihop.

Beskrivning:

Denna stil på vin känns lite bortglömt, man talar inte så ofta om ”sur lie” på det sätter som man gjorde förr. Och det är trist, en ny era har skapats i Loire, som i sin del är toppen både för marknaden, producenterna och speciellt naturen. Jag gillar denna stil och tycker det är spännande att få denna stil i glaset.


”Sue lie” vinerna får med sin långa tid tillsammans med jästfällningen komma direkt till flaska från fat. Detta gör att de döda jästcellerna som bland annat innehåller ämnen som protein, och på så vis påverka vinets kropp och stil. Personligen får jag fram sällsynta läckra toner av, hyvlad champinjon, nybakt bröd, en viss aromatisk stil och såklart fina mineraler. Detta gör vinerna mycket trivsamma med vit fisk, om den är tillagad med stor försiktighet och med en nypa kärlek.


Dagens rätt är baserad på torsk med riven morot, rostade hasselnötter och brynt smör som är smaksatt med soya.


”När det står Sue Lie på flaskan så innebär det att vinet har buteljerats direkt från fat till flaska mellan perioden 1 mars till 30 november året efter skörd”


Vinet med din syrliga och friska stil, gillar fiskens enkla smak och tack vare sältan från smöret, soyan och vattnet så kommer frukten till sin rätt, hasselnötter som är rostade och varma blir lena i smaken och fram kommer den rätta nötigheten och ackompanjerar fint med vinets brödighet och aromatiska stil.


Så låter prova 2015 Domaine de la Foliette, Muscadet Sèvre et Maine sur lie, till denna fiskrätt, se recept nedan. Lycka till och smaklig spis.


 


Länk till vinet!

Tips

Mycket gott tillsammans med ostron, några droppar citron och kanske en droppe Soya.