GastroVin/Studio Nian

Zinfandel var det här

Föregående Nästa
P1030925.JPG
Mors dag är det snart och då skall vi fira långt in på natten. Tänkte rekommendera ett vin som är som mångas mödrar, ett vin som är berikat med mycket. Till detta firande så tänder vi upp grillen, så vi får till en perfekt middag.

Beskrivning:

Jag vet inte hur många gånger jag har hört det att druvan är alldeles för överaktiv och levererar enbart syltig frukt och allt är överextraherat. Har ni tänk på att det är kanske ni på andra sidan glaset som inte erkänner för er själva att vinet inte är varken sig Rhone, Piemonte, Barossa eller silkeslen röd bourgogne? Det är lite som att jämföra undertecknad med Fantomen. Ni som vet, ni vet. Vi är under samma kategori ”vingalningar” men har i vissa tillfällen olika syn på vin, och inget är fel med det. Så låt denna druva vara vad det är, och inget annat.


I glaset har vi 2013 The SEVEN DEADLY ZINS från Lodi och de två mest galna teateraporna jag någonsin skådat, Michel & David har skapt vinet tillsammans med dess natur.


”En sannerligen syndfull blandning! Vårt flaggskepp Zinfandel blev upptäckt av de två bröderna Phillips. De sökte efter en blandad Zin som var så bedårande att ingen kunde avstå den. För att skapa en jämn kvalitet bestämde sig bröderna för att blanda frukten av Lodis finaste odlingar. I slutblandningen ingår 7 vingårdar planterade med gamla Zinfandel druvor. ”


Det är nu som jag skall beskriva vinet som om det vore min mor. Vinet är vackert i sitt stora kristallglas, likt min mor. Doften är varm, med stor bukett av varma röda bär, som en kärleksfull doft av mor. Smaken är behärskande och det smakar mycket, finns ett djup i vinet, med en behaglig kryddighet. Vinet är balanserat och tack vare dess ålder på stockarna så är det fin och lång smak, vinet blir omtänksamt och har en styrka och kraft precis som min mor.Men som vanligt så trivs vinet (mor) bäst med vänner och smaker, som får vinet att komma till sin rätt, få känna lugnet över att familjen (smakerna) är samlade runt middagsbordet, speciellt en dag som denna. Vi grillar Flankstek och gör en spröd sallad på vårens primörer. Recept finns på sidan här.


"Ägarna Michael & David Philips har varit druvodlare i Kalifornien i sex generationer sedan 1850, men det första egna vinet producerades först 1984. Fokus ligger på Zinfandelviner gjorda på druvor från gamla vinstockar samt Rhônevinsblandningar och druvviner från Rhônevinsdruvor som Viognier och Syrah.”


Vinet vill ha mycket motstånd från den gastronomiska sidan och det får vinet genom flankens smakrika och fiberrika kött, salladens sälta och lätta beska. Nötiga och rostade toner från fröna och gedigen textur och syra från osten. Enkelt men ack så gott. Så lilla mor och dess vin. Ni är då allt bäst!

Tips

Prova vinet till grillad kyckling, högrev eller njuptap. Varför inte ladda på en vitlöksdoftade och krämig potatisgratäng. Vinet behöver mycket smaker från maten för att bli som bäst!