GastroVin/Studio Nian

En Amerikansk bjässe

Föregående Nästa
P1040711.JPG
P1040774.JPG
Grilla, grilla, grilla! Det är något jag inte får nog av! Vi grillar för stunden i hela landet, och det är bland annat här som de bästa recepten och det godaste vinerna finns för den perfekta kvällen, på campingen, på båten, vid stugan, på bryggan, ja vart som!Ni har smakat på dem förr och nu är det dags igen. De där två herrarna från andra sidan Atlanten.

Beskrivning:

”Ägarna Michael & David Philips har varit druvodlare i Kalifornien i sex generationer sedan 1850, men det första egna vinet producerades först 1984. Fokus ligger på Zinfandelviner gjorda på druvor från gamla vinstockar samt Rhônevinsblandningar och druvviner från Rhônevinsdruvor som Viognier och Syrah”


Vinet har en dov ton i sin pallet, doften är ljuvlig, det proppas med dofter runt min nos och jag kan utan problem särskilja dem alla, det är toner av ceder, varma vinbärsblad, lätt rostade ek chips, en rökig ton som kommer att bli kvällens geniala drag till köket som för övrigt ligger på grillen.Vinets smak är stort, burdust, kaxigt, annorlunda och alldeles rörande.


Lutar mig tillbaka på det som skolboken säger om Amerikansk Cabernet, (Ceder, vinbär, stall, varm herre, gräsig, tobak, potatiskällare, paprika osv). Vi finner med det en graciös bärighet med kryddighet och god balans mellan druva och fat. Vinet önskar att få bli dekanterat en timme innan servering så det ”gröna” lite omogna inslagen luftas bort.Det här är ett vin som har det som då inte behövs på tallriken. Skippa gratängen, Bea eller vad som nu grundligt gjort i köket, i alla fall till de första två tuggorna. Enbart för att känna vinets kraft till att bemästra en god köttbit och få bli den där pricken och i:et.


Denna gång så provar vi att steka kantareller och göra en puré på jordärtskocka, och det blev en saga i sig. Recept till allt finner ni i länken nedan. Vinet önskar sig nyttigheter såsom grädde, smör och protein för att kunna "landa" i sin smak. Finns dom som kan uppleva vinet torrt, kraftigt och kanske lite syltigt och då måste man ta tillvara på de känslorna och ha liknade ting i maten.


Som så denna gång, Grädde i purén, smör med kantarellerna och såklart finns det sötma i skockan. Och som vanligt glöm inte den grillade varma citronen. Den gör underverk både med mat och dryck. Smaklig spis och grilla lugnt.


 


Länk till vinet. www.janake.se