GastroVin

Chablis La Pierrelée 2014

Föregående Nästa
P1060702.jpg (1)
-Jo, så får jag uttrycka mig, enbart för att jag tycker så. La Chablisienne visar varje år upp nya viner som är klassiska och håller toppklass i alla lägen.

Beskrivning:

2014 är ett bra år i Chablis, ett klassiskt vinår med bra balans i vinerna, och frukten, syran och mineraler samspelar på ett ytterst fint vis. Doften är livlig och toner av citrus, äppelskal, sviskon och aprikos.


”Pierre betyder sten på franska och namnet La Pierrelée är en hyllning till den stora mängdstenar som präglar vinmarkerna i Chablis ger vinerna sitt alldeles särskilda ut ·”


Smaken sin är fräsch, balansen som vi talade om innan gör vinet mycket behagligt genom sin färd över gomseglet. Vinet har en fin torrhet som gör att vinet stannar upp på min tunga och släpper på sin smakkostym.


Med ca 300 medlemmar i kooperativet så är man idag ägare och har tillgång till ca 25% av Chablis odlade mark räknat hk så blir det på ett ungefär 1200. Portföljen i dag så har man alla de klassade vinerna från Petit Chablis till Grand Cru status. Jag gillar att dricka dessa ”instegs” viner och gillar alltid kroppen som vinerna utstrålar. Men ibland så öppnar jag gärna upp en flaska med några års ålder på nacken och då från Château Grenouille, och just denna plätt är rankad som Chablis absolut bästa lott, och såklart i kooperativets ägo.


Vad får man äta till denna goding då? Varför inte hålla sig till en klassiker som pocherad torsk, brynt soyasmör och höstens primörer. Se länk till recept nedan.


Länk till Chablis La Pierrelée 2014 Ett måste till vardagens festligheter


Länk till Chablis Grand Cru Preuses 2009 Ett måste till den fina festen

Tips

Drick kvalitet inte kvantitet...