GastroVin/Studio Nian

Ett rustikt vin med finess

Föregående Nästa
P1030447.JPG (1)
Varför alltid låta klassiker få gå före? Varför skall vi alltid ha Chablis till räkor, eller Sauternesvin till Anklevern? Därför så blir det inte Pinot Noir från anrik mark i Rully i afton, utan en god italienare.

Beskrivning:

I glaset så finner vi en mycket trevlig årgång från La Spinetta. 2011 Ca di Pian på Magnum. Att servera vin ur magnumbutelj är i sig vackert, men skillnaden på magnum och halv magnum är större än vad man kan tro. Vi provade årgångar som 2009, 2010 och 2011.


Alla tre viner levererar på topp men årgång 2011 på magnum har mer av allt, frukt, fat och syra. Vinet känns större och har mer kropp än de två andra. Men vill inte säga att de två andra flaskorna på något sätt är sämre. Med magnum så höjer vi alla smaker i både doft och smak.Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti och har sitt ursprung i Castagnole Lanze, Barbaresco. Här tillverkades det första vinet 1977, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti. Idag är La Spinetta långt mer känt för sina kraftfulla men eleganta röda viner, och från fler ursprung än Barbaresco.


År 2000 gjordes det första vinet på Campé i Barolo, 2001 startade arbetet i Toscana på Casanova och 2011 köptes anrika Contratto i Canelli för produktion av mousserande vin enligt traditionell metod av Chardonnay och Pinot Noir. Oavsett i vilket ursprung La Spinetta arbetar är det alltid typiska, inhemska druvor för området som gäller.


Arbetet i vingården är prioriterat för att nå den druvkvalité familjen kräver för sina viner. Lågt skördeuttag och grön skörd under sommaren är nyckelfaktorer. La Spinetta arbetar traditionellt med hästar i cru-vingårdarna, helt utan bekämpningsmedel och till 75 % biodynamiskt. Flera gånger har man tilldelats tre glas i Gambero Rosso och 2001 utsågs La Spinetta till Årets Vinhus av guiden.

Tips

Våra ank recept på sidan är som skapta för detta vin.