GastroVin/Studio Nian

Mer viner för grillkvällen

Föregående Nästa
P1030923.JPG
Inhemskt och egenkär är något jag gillar, när man erkänner att man tycker bäst om det man har som sitt ”egna” och i detta fall så är jag lite avis på Sydafrikanerna att de har en egen druva och inte jag. Men så snälla som de är, så låter dom världen njuta av denna ”skitiga” druva.

Beskrivning:

Varför jag nämner ordet är för att jag personligen tycker att druvan fått oförskämt mycket skit för att vara överdådig i frukt och överdriven i komplexitet och svensken har aldrig givit druvan en ärlig chans. Därför så skall jag ge denna druva all kärlek och omtanke som druvan är värd. För det är en ytters bra druva att framställa precis sådana viner som den klassiske vinsurplaren i detta avlånga land gillar.


Vi tycker ju så mycket om smak och det skall smaka länge. Men får inte ha överdrivet med tanniner, mogen frukt måste finnas med i paletten. Sen är det plus i kanten att vi reser och hälsar på druvan, så den borde gillas ännu mer.


Framför mig i glaset denna stund så har jag en kulting av rang, 2012 Jacobsdal Pinotage. Vackert står vinet där och inväntar min plädering och vad jag kommer tycka om denna årgång och med ett som vanligt öppet sinne så antar jag utmaningen att dela en stund med detta vin, ett nöje!


Sydafrikas kultvin nummer ett av ”egna” druvsorten Pinotage. Ägaren och vinmakaren Cornelis Dumas har vigt sitt liv åt att producera ett odödligt pinotagevin i bourgognelik stil, med alla klassiska medel tillverkat i hans pappas gamla källare. Han var under lång tid den ende i landet som bara gjorde ett enda vin och den absolut ende som arbetade och jäste sina viner med naturlig jäst. På universitetet sa man att detta var omöjligt, men Cornelis har aldrig misslyckats med en enda årgång sedan han tog över produktionen efter sin far år 1966.”


Doften är härlig med stora intag av mogna dadlar, bigarråer och sensommarens fallna plommon. Smaken är som sin doft, tillägger fina tanniner som är gott balanserade med en fin syra. I andra doften så kommer det fram en aromatisk och kryddig stil som gör vinet till sin egen storhet. Ett komplett vin som kommer behärska mycket smaker och därav så kommer jag att prova vinet till saftiga ribbor med mängder av Umami och sälta som kommer göra vinet gott.


Jag beskrev vinet med den inlevelsen att det kommer klaffa excellent med rättens smaker. Sältan är alltid bra för att bryta lite av vinets strävhet, sötman kommer att locka fram mer av vinets frukt och Umami kommer att göra precis som vanligt med sin insikt i grundsmakerna att förhöja alla ting i både vin och mat.


Låt mig nu inte störa, testa Ni med och se vad ni tycker. Länge leve Pinotage!

Tips

Varför inte servera  en präktigt vitlöksdoftande gratäng till vinet och köttet!